Блокада на "Орлов мост", инцидент с протестиращ

28 Юли 2020 | 23:43
0 коментара
Общество

Днес е 20-ти пореден ден на антиправителствени протести в София с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Един от протестиращите е откаран в ИСУЛ с травма на крака. Според демонстрантите той е блъснат от шофьор на джип, който е навлязъл на платното при кръстовището на Софийския университет. Колата е обградена от протестиращите. Те не пускат шофьора. Той беше тестван за алкохол с дрегер. Не беше открито наличие на алкохол. Направен е и тест за наркотици. По-късно тази вечер ще станат ясни резултатите от него, информира БНТ.

Все още не е ясно как колата се е озовала на пътя на протестиращите.

Пред БНТ шофьорът обясни: Като тръгнах да минавам надясно, всички ме нападнаха. Аз от паника не знам какво направих, набих спирачки, ама те казват, че съм минал покрай на някой крака".

Според него не е имало знак Стоп, а е имало и други коли, пътят направо е бил затворен и той е искал да мине надясно.

Какво се случи по-рано през деня:

Демонстрантите се събраха в Триъгълник на властта между президентството и министерски съвет. Тази вечер тема за протеста са новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия. 

Както и предишни вечери, когато към МС летяха тоалетна хартия, яйца и домати, тази вечер отново сградата бе мишена на протестиращите – т.нар. Отровно трио раздаде на демонстрантите топчета за пейнтбол със зелена боя. Зеленият цвят трябва да символизира „съсипаната природа вследствие на политиката на кабинета“, информира БНР.

Протестиращите и тази вечер блокираха Орлов мост. Шествието тръгна по-рано днес от сградата на президентството под звуците на националния химн, като премина по ул. "Раковски" и спря за малко пред Представителството на ЕК в България, след което продължи към Орлов мост.Някои от участниците се придвижваха с тротинетки и велосипеди. Протестиращите вървяха под звуците на вувузели и свирки, и с викове "Оставка", информира БТА.

По-рано тази вечер представители и привърженици на „Да, България!” проведоха „Масов следствен експеримент” като протест пред правителствената вила “Секвоя” в квартал Бояна, предаде БГНЕС.

Източник: БГНЕС

От младежката организация на „Да, България!” бяха донесли и няколко чувала с евровибанкноти, илюстрирани с лика на премиера Бойко Борисов. Банкнотите са от по 500 евро, а протестиращите заявиха, че искат да видят дали могат да ги внесат вътре чрез НСО - така, както по думите им са внесени и банкнотите от снимките от нощното шкафче на премиера.

 

"Искам законност, ред и прозрачно управление, заяви Линда Христова", която е на протеста в Бояна. Тя посочи, че не знае дали разпространените снимки от нощното шкафче на премиера са истински, има органи, които трябва да установят това, но по думите ѝ е притеснителен фактът, че тези институции нищо не правят.

Източник: БГНЕС

Да провери как протича "следственият експеримент" дойде и лидерът на партията Христо Иванов. Той призова хората да излязат на големия протест обявен за сряда като национален.

Около 20,00 часа младежите започнаха да се разотиват, като преди това изметоха с метли стотиците имитации на 500-еврови банкноти пред оградата на правителствената вила, пише БНР. Източник: nova.bg  

Добавете Вашия коментар

TOP