Блокада на Е-79 край Дупница, Джерман не иска депо за отпадъци

03 Февруари 2018 | 14:05
0 коментара
Общество

Населението на с. Джерман, община Дупница, водено от кукери и поп отново блокираха при поредния си протест за 20-на минути ГП Е-79 в района на селото.

Блокадата е срещу изграждането на депо за отпадъци край селото. Преди блокадата в центъра на селото се проведе митинг, воден от Борислав Тасков-председател на Сдружение "Бъдеще за Джерман".

„Ние пак сме тук, защото имаме кауза. Вече 7 години се борим срещу едно безумие на Общински съвет-Дупница.

Решението за изграждане на депо за отпадъци край селото 6 г. не минаваше пред ОбС, но преди година тези съветници, които не подкрепяха, гласуваха срещу нас. Казано на езика на борбата-от „стойка” минаха в „партер”. Т.е., както е модерно да се говори през последните дни-станаха „Джендъри”. Те/съветниците-б.р./ са прави да се определят какви да са”, каза Тасков.

Според него подкрепялите протестите срещу депото съветници не са предали само Джерман, но и Дупница и околните села. „Писахме писмо да посланика на Гърция у нас. Обяснихме му, че при не

дай Боже бедствие боклуците ще се стоварят върху нас и река Джерман, така половината Менделеева таблица само след 10 часа ще стигне до езерото „Керкини”, каза Борислав Тасков. След срещата със заместник-министъра, очакват да ги приеме и министърт на околната среда и водите Нено Димов. „За 7 години общинарите нищо не свършиха, лъжат премиера Борисов, но скоро всичко ще си дойде на мястото”, допълни Тасков.

Според него теренът, отреден за сметище е проучван преди строителството на АМ „Струма”, оказало се, че районът е земетръсен и свлачищен, поради това трасето на автомагистралата е изместено с 3 км.

„Съветниците ги интересува само от кой терен по-голяма комисионна да вземат, но ние ще сме тук и ще стигнем до който трябва, за да изрита той некадърния материал от общината”, предупреди Тасков. След това над 200 души след шествие по главната улица блокираха Е-79 за 20-на минути.

В депото трябва да се преработват отпадъците на 6 общини от Кюстендилска област: Дупница, Кюстендил, Сапарева баня, Бобов дол, Трекляно и Невестино. С този парцел е спечелен проект с европейски финансиране за компостираща и сепарираща система.

Според община Дупница всички дела заведени срещу нея от сдружение „Бъдеще за Джерман” са спечелени, а депото, което ще бъде изградено, ще отговаря на всички екологични норми и няма да замърсява района. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP