Близо 1,6 млн. българи преживяват с по-малко от 413 лева на месец

01 Май 2020 | 11:27
0 коментара
Бизнес

Под линията бедност, тоест с по-малко от 413,04 лв. месечно, е трябвало да се справят 1,586 млн. българи през 2019 г. Това е 22,6% от населението на страната, сочат данни на НСИ. Бедните съвсем малко намаляват в сравнение с предходната година. Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността и ако от доходите на хората се извадят различните видове социални помощи, то бедните биха били над 29,5%, коментират от статистиката. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,9% за 2019 г.), а рискът от бедност при безработните мъже е с 14,2 процентни пункта по-висок в сравнение с жените. С 4 пъти по-висок е рискът от изпадане в бедност при хората, които работят на непълен работен ден, в сравнение с работещите на пълен работен ден. 

От 2016 г. делът на работещите бедни намалява от 11,6% на 9%. ДУМА припомня, че по данни на Института за пазарна икономика работещите бедни през м.г. са били между 305 и 307 хил. души. Според КНСБ обаче всеки четвърти зает у нас е работещ беден, т.е. около 800 хил. души. Наблюденията на статистиците сочат, че колкото е по-високо образованието, толкова по-малка е вероятността от изпадане в бедност. И все пак, 2,5% от висшистите са в категорията на работещите бедни. Най-висок е относителният дял на работещите бедни сред ромската етническа група - 27,5%, при 24% работещи бедни от турската етническа група и 22% сред българската етническа група.

Най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 г., самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

През 2019 г. всеки пети живее в материални лишения. Над 36% от българските домакинства не биха могли със собствени средства да посрещнат неочаквани финансови разходи като неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др., над 30% ограничават отоплението на жилището си поради недостиг на средства, а повече от 35% са отговорили, че се затрудняват да си позволят едноседмична почивка извън дома.

Добавете Вашия коментар

TOP