Близките на Мартина от Банско стартираха DMS номер за набиране на средства за лечението й

28 Ноември 2017 | 10:11
0 коментара
Общество

Малката Мартина от Банско, която продължава да се бори за своя живот, продължава да се нуждае от помощ, обяви в социалната мрежа кметът Георги Икономов.

„Близките й стартираха DMS номер за набиране на средства за нейното скъпоструващо лечение. Всеки, който желае да подкрепи младото семейство в трудния за тях момент, може да изпрати смс с текст DMS MARTINA на номер 17777. Благодаря!”, заяви градоначалникът.

Припомняме, момиченцето глътнало хапче, което вместо в хранопровода попаднало в трахеята. Детето се задушило, припаднало и изпаднало в кома, закарано е в „Пирогов”, където около месец лекарите не успели да го извадят от комата. След това детето е изписано от столичната клиника с диагноза хидроцефалия и родителите му спешно заминали за Турция, откъдето получили надежда.

Банскалии начело с кмета Георги Икономов се обединиха за каузата да съберат средства за лечението на Мартина.

На 7 септември 2017 г. малката Мартина Танева от Банско поглъща желатинова капсула и получава респираторен и сърдечен арест. След реанимация в спешния център в Разлог, дишането и сърдечната дейност са възстановени и детето е транспортирано по спешност в Пирогов в кома. Направеният ядрено-магнитен резонанс показва наличие на данни за хипоксична енцефалопатия.

Един месец по-късно детето постъпва в болница Аджъбадем, Турция, където се регистрира хидроцефалия, налагаща неврохирургична операция за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт. Назначена е и физиотерапия.

Лекарите дават надежда за значително възстановяване на Мартина, но е необходима специализирана интензивна рехабилитация. На 29 ноември детето ще бъде хоспитализирано в клиника Левинщайн, Израел. Стойността на едномесечно лечение е 70 000 лв. Средствата за първия месец вече са набрани.

Кампанията продължава за набиране на 70 000 лв. за втория месец рехабилитация в Израел.

 

Добавете Вашия коментар

TOP