Благоевградското село Делвино се готви за избори

01 Септември 2020 | 14:07
0 коментара
Политика

Благоевградското село Делвино отива на избори, ако местният парламент уважи искането на бившия наместник Валери Тодоров, подкрепено с подписка на 54 жители на населеното място.

То е било внесено до кмета на община Благоевград и до председателя на ОбС още на 16 декември миналата година, но явно покрай проточилия се избор на председател на местния парламент, който приключи точно преди Коледа, и разклащането на стола на градоначалника по същото време преписката била забравена от администрацията.

„Изтупването й от прахоляка“ станало преди дни след питане от вносителя до председателя на ОбС Андон Тодоров за причините казусът да не се разглежда. Той веднага поискал справка от секретаря на кметството за броя на регистрираните в с. Делвино жители и се оказало, че по данни на Централната избирателна комисия броят на избирателите в секцията в селото са 63, но в ГРАО към 16 юли м.г. с постоянна адресна регистрация там са 591 души.

Очевидно е, че „оживлението“ се дължи на феномена с македонските регистрации и на живеещи в Благоевград, които предизборно се вписват към селата, за да подпомогнат местното самоуправление. Независимо от това, на книга местните фактори са постигнали минималното изискване, което им дава право сами да си изберат кмета.

Припомняме, че в края на септември миналата година жители на три села в община Благоевград бяха отрязани от възможност да избират сами кметовете си, въпреки че отговарят на изискването за регистрирани в тях минимум 350 души.

ОИК – Благоевград заличи като избирателни райони кметствата Горно Хърсово, Делвино и Габрово, тъй като в Закона за административно-териториалното устройство на България е записано, че кметство може да се създаде на територия на община с решение на ОбС, ако общинската администрация депозира такова искане или ако поне 25% от избирателите подпишат декларация. Такива искания обаче преди местния вот миналата есен не бяха внесени в ОбС – Благоевград нито от екипа „Камбитов”, нито от жителите на което и да е от трите села.

Явно след вота в края на октомври делвинци не са се примирили, че ще имат наместник, и още преди коледните празници са направили подписката, с която заявяват законовите си претенции сами да избират управника си. Местният парламент е бил длъжен да я разгледа в едномесечен срок и да реши дали да направи допитване чрез референдум, или с подписка до населението.

За да се финализира спешно преписката и да се вземе решение по въпроса, председателят на ОбС Андон Тодоров внася подписката за обсъждане в комисии, за да влезе в дневния ред на сесията на ОбС, насрочена на 11 септември. Местният парламент трябва да се произнесе и каква форма на допитване да избере.

В момента с. Делвино се управлява от наместника Любен Парашкански, изместил от поста Валери Тодоров./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP