Благоевградският санитар Стойчо Асенов и медсестрата Евгения Хаджипопова обвинени и за подправени направления

21 Юни 2017 | 18:53
0 коментара
Общество

Благоевградският санитар Стойчо Асенов, който вече бе осъден веднъж за изготвяне на фалшиви здравни удостоверения, отново ще бъде изправен на съд. Прокуратурата пак му повдигна обвинение за документно престъпление, но този път става въпрос за „медицински направления”, като той има и съучастник в лицето на медицинската сестра Евгения Хаджипопова.

Двамата съставили два неистински частни документа, като ги фалшифицирали, че са издадени от благоевградския ортопед-травматолог д-р Кр. Спасов. Върху фалшивите направления е използван печатът на доктора, върху който Евгения Хаджипопова изписала ръкописен текст с датата и поставила произволен подпис. Тя дала медицинските документи на санитаря, който пък ги предал на осъдения на пробация Валери Митков. С помощта на тях той бил освободен на два пъти 20 дни да изпълнява безвъзмезден труд – на 16 юни 2015, а след това и на 21 юли същата година.

Фалшивите медицински направления са представени на пробационните инспектори Росица Темелкова и Яна Данчева. Впоследствие лъснало, че документите са ментета, като имало замесен и трети съучастник, който обаче останал неизвестен и обвинения са повдигнати само на санитаря и медицинската сестра. Те ще бъдат съдени за изготвените 2 неистински частни документа.

Припомняме, че 53-годишният санитар Стойчо Асенов вече бе осъден, че изготвил неистински здравни удостоверения за времето от 28 юли 2014 г. до 4 май 2015 г. Санитарят съставял медицинските документи и от името на лекари специалисти – очен, УНГ, невролог, хирург и психиатър, като имитирал подписите и ги подпечатвал с действителни печати, до които имал достъп. След това ги давал на кандидат-шофьорите, които срещу определена сума си спестявали висенето пред лекарските кабинети. Схемата лъсна в рамките на проверка в сектор КАТ, която установи, че в здравните удостоверения са подправени подписите на лекарите Георги Коюмджиев, Надежда Бъчварова, Величка Арабаджиева, Тони Даскалов и Васил Попов, а печатите са истински.

В Районна прокуратура – Благоевград бяха образувани над 60 досъдебни производства срещу различни лица за съзнателно ползване на неистински частен документ. Сред тях се оказа и Димитър Байкушев, който е юрист и работи като такъв във фирмата на баща си Петър Байкушев – „Монолитстрой ЧБ“ ООД. За разлика от шофьорите, ползвали услугите на санитаря, които сключиха споразумения с прокуратурата, той единствен не се призна за виновен и предпочете да има процес. В крайна сметка заради чистото си съдебно минало Байкушев бе наказан с глоба от 1000 лв. като другите подсъдими.

Санитарят Стойчо Асенов бе обвинен за 3 престъпления – за самоволно съставяне на документи, които се изготвят от длъжностни лица, че е ползвал удостоверенията и че упражнявал професия и занаят, без да има правоспособност. Той се призна за виновен по всички обвинения и сключи споразумение с прокуратурата да изтърпи 2-годишна условна присъда с 4-годишен изпитателен срок.

Любопитното е, че макар и осъден, санитарят, който е с основно образование, бе оставен на работа в „Медицински център 1“. Сега той ще бъде изправен на съд и за фалшивите медицински направления. в.Струма / БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Добавете Вашия коментар

TOP