Благоевградският Роналдо Д. Златков стана студент, ще учи за треньор в ЮЗУ

27 Юли 2018 | 16:38
0 коментара
Общество

Футболистът и ММА боец Даниел Златков стана студент в Югозападен университет “Неофит Рилски” – Благоевград.

Спортистът, който миналата седмица направи първата си тренировка с екипа на мъжкия отбор на “Вихрен” /Сандански/, е приет за първокурсник по специалност “Спорт – треньор по футбол”. Новината потвърди и деканът на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт доц. д-р Стоян Везенков, който сподели, че новоприетият студент се е записал в университета завчера.
Новият студент е поредното известно име, което ще следва треньорски профил в благоевградския университет.

Специалност “Спорт” бе разкрита преди 3 години. Подкрепата си за новата специалност и готовност за сътрудничество засвидетелстваха и цяла плеяда спортни величия като Ирина Никулчина, Екатерина Дафовска, Симеон Щерев, Александър Томов, президенти на спортни федерации и клубове, които тогава дойдоха на среща в 1-ви корпус на университета. След положителната оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация и одобрението на правителството, Народното събрание и Министерството на образованието приемът на студенти започна през академичната 2015/2016 г. и ЮЗУ стана вторият университет в страната /след Националната спортна академия /, подготвящ треньори по 13 вида спорт, сред които тенис на корт, футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, ски бягане и биатлон, ски алпийски дисциплини, сноуборд, таекуон-до ITF, плуване, борба, лека атлетика.

За треньори по футбол в първия випуск бяха приети бронзовите медалисти от световното първенство по футбол в САЩ-94 Петър Михтарски и Емил Костадинов, спортно-техническият директор на “Ботев” Асен Караславов, вратарят на “Славия” Георги Петков и още куп известни футболисти.

Сред първите 60 новопостъпили студенти тогава бяха почти целият младежки национален отбор по борба и редица титулувани спортисти, в това число и един от най-добрите български ски алпийци – Георги Нушев.

С оценки 6. 00 от практическия изпит първите, започнали да се обучават за треньори по тенис, бяха популярният благоевградски тенисист Кристиян Станев, който “срази” изпитната комисия със сервиси от 200 км/ч., както и доказаният специалист и треньор Илиян Анастасов. Година по-късно прага на университета прекрачи и “Мистър България 2016” Калоян Михайлов, който е на корта от 6-годишна възраст, и също се обучава за треньор по тенис

Капитанът на шампиона “Лудогорец”, националът Светослав Дяков, екснаставникът на ОФК “Пирин” Милен Радуканов, европейската шампионка по борба Биляна Дукова, бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Рио Де Жанейро-2016 Елица Янкова, сребърната медалистка от европейското първенство по борба Мими Христова и др. също са сред обучаващите се в специалността “Спорт”
На практическия изпит по футбол през март миналата година се явиха капитанът на “Ботев” /Пловдив/ Лъчезар Балтанов и двамата вратари на отбора Георги Георгиев и Мартин Димитров, които получиха отлично оценки от изпитната комисия с председател проф. д-р Васил Жечев и бяха сред новите попълнения за 2017/2018 г.
През юни имаше и трима гръцки граждани, които всъщност бяха и първите чужденци, искащи да учат “Спорт” в ЮЗУ “Н. Рилски” и бяха приети да се обучават съответно за треньори по тенис на корт, плуване и лека атлетика.

Старши треньорът на БК “Берое” и пом. треньор на националния отбор до 18 г. Бойко Миленков, дясната му ръка в старозагорския клуб Планимир Дафинов, състезателят и треньор на детско-юношеската школа Мартин Радиев пък бяха част от явилите се на практическия изпит по баскетбол през юни тази година.
Сред желаещите да учат специалност “Спорт – треньор по баскетбол” в Югозападен университет “Неофит Рилски” – Благоевград бяха и състезателката на “Септември” /София/ Ивана Илиева и баскетболистът Денис Иванов. Изявените спортисти се справиха без проблем с изпита, като демонстрираха отлична подготовка и техника.

“За съжаление не можем да ви пишем повече от шестици”, обърна се тогава към приетите за студенти баскетболисти председателят на изпитната комисия доц. д-р Жасмина Цанкова и ги поздрави.

За практическия изпит по футбол дойдоха играчи от цялата страна, включително и от съседна Гърция в лицето на Йоанис Панайотис и Теохарис Влахакос, които признаха, че са имали възможност да учат в университета в Солун, но са предпочели да кандидатстват в ЮЗУ.
Че ще му е трудно да съчатава следването с тренировките, сподели играчът на “Ботев” /Гълъбово/ Стилиан Нейчев, също кандидатстващ за специалност “Спорт – треньор по футбол”.

Този месец за студент бе приет и един от най-атрактивните и обичани български футболисти – Божидар Искренов, популярен сред феновете си като Радостта на народа. Бившият национал, който бе първият голям състезател, преминал от “Левски” в ЦСКА, от предстоящата академична година също е първокурсник по “Спорт – треньор по футбол”.

Студенти в новата специалност попиват знания от утвърдени имена – професори, доценти и асистенти на ЮЗУ.

За преподаватели бяха привлечени и председателят на Българската федерация по таекуон-до ITF Марио Богданов, който през миналата година успешно защити и придоби ОНС “доктор”в професионално направление 1.3 “Педагогика на обучението по…”, президентът на Професионалната футболна лига доц. Стефан Капралов, понастоящем ръководител на катедра “Спорт”, старши треньорът на националния отбор по борба (жени) Петър Касабов и други утвърдени специалисти.
През тази година спортистите на Югозападния университет “Неофит Рилски” се представиха отлично на Националната студентска универсиада-2018, която се проведе в София. За първи път при изключителна конкуренция от 25 висши училища ЮЗУ успя да се класира на 5 място в комплексното класиране.

В мащабното спортно събитие участваха около 1500 студенти, които се бореха за медали в 15 вида спорт. В рамките на една седмица възпитаниците на ЮЗУ мериха сили в 10 вида спорт – футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса, тенис, плуване, ориентиране, баскетбол 3х3, лека атлетика и плажен тенис. Те представиха достойно своя университет, като завоюваха 6 златни, 5 сребърни и 7 бронзови отличия.

До изминалата академична година в специалността “Треньор по вид спорт” се обучаваха 150 студенти, а с новоприетите броят им ще стане малко над 200. Завършилите специалността получават професионална квалификация “треньор по вид спорт”, което им дава право да осъществяват тренировъчна и методична дейност./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP