Благоевградският пазар жужи в сезона на туршиите, потребители: Домашно направеното е най - хубаво

09 Октомври 2019 | 16:43
0 коментара
Общество

Есента вече напомня за себе си, а заедно с нея и приготвянето на зимнината. Сряда и събота е пазарният ден в Благоевград. На градския пазар изборът е голям, както от плодове, така и от зеленчуци, видя репортер на Pirinsko.com. 

Общинското тържище в областния град е отрупан най - вече със зеле, което се продава директно от производители, които са предимно от района на Петрич и Сандански. Килограм зеле се продава за цена от около левче.

Днес, много от хората пристигаха с коли на пазара и купуваха по 40-50 килограма зеле, за да приготвят за зимата туршии в бидони. Освен зеле търговците предлагат и пипер в зависимост от качеството което варира на цена от 0,60 до 1,20 за кг.

Търговците предлагаха също, карфиол, броколи, моркови и др. Зеленчукът е една от основните съставки за туршия, която обичайно се приготвя през месеците октомври и ноември.

Чушките, които са основна съставка в много от домашно приготвените консерви и туршии се предлагат на цени от 1,20 лв. до 2 лева за килограм.

На зеленчуковия пазар традиционно присъстват и производителите на млечни продукти от планинските села на община Якоруда. Хората от Аврамово, Конарско и други предлагат домашно произведени сирене, извара, кашкавал, мътеница и кисело мляко.

Джумалии масово посещават всяка сряда и събота градския пазар в Благоевград, като предпочитат да пазаруват плодове, зеленчуци и млечни продукти от пазара вместо от веригите магазини.

Именно тези дни, най - нетърпеливите граждани обикалят сергиите, пълнят мрежите със зеленчуци и плодове, пазарят сол, захар, оцет, олио, буркани и капачки за затваряне.

В бурканите влизат всички есенни зеленчуци. Хората са категорични, че по-евтино е сами да си правят зимнина и в пъти по - хубаво от това в магазина.

"Домашното си е домашно и е най - вкусно", убедена е благевградчанка на средна възраст.

Кампанията по приготвяне на туршия и кисело зеле обаче тепърва ще набира скорост, тъй като времето все още е прекалено топло, за да може сложената зимнината да втасва в кацата или бидона, а и ноември е най-силното време за тази работа, коментират търговците.

По думите им, хората и тази зима купуват като миналата и по-миналата, въпреки разликите в цената.

Според продавачите, от две-три години почти няма внос на зеле по пазарите в Благоевградско, което иначе традиционно идва от Гърция и Македония.

Българското зеле се отличава лесно, защото по принцип е по-бяло от вносното. Познава се най-вече по долната част – около кочана трябва да е набръчкано, а не гладко и опънато. Нашите са и по-рошави, обясняват още продавачите.

Блъсканицата за моркови, карфиол, зелени домати, чушки и камби също е голяма.

Бабите и дядовците пък най-много се страхуват да не попаднат на оцет менте и негодни капачки за буркани.. Немотията намали потреблението 2-3 пъти, коментират те.

Добавете Вашия коментар

TOP