Благоевградска област на предпоследно място в страната по средна брутна работна заплата

24 Август 2017 | 11:57
3 коментара
Общество

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Благоевград към края на юни 2017 г. намаляват с 2.0% спрямо края на март 2017 г., като достигат до 89.2 хиляди, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Спрямо края на първото тримесечие на 2017 г. наетите лица в частния сектор намаляват с 2.8% (до 69.3 хиляди), докато в обществения сектор нарастват с 1.1% до - 20.0 хиляди.

В края на юни 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година общият брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение нараства с 2.5%. По сектори в сравнение с края на юни 2016 г. наетите в частния сектор се увеличават с 2.3% (или с 1.6 хил.) и в обществения сектор с - 3.0% (или с 0.6 хил.).

През второто тримесечие на 2017 г. средната месечна заплата за областта нараства спрямо първото тримесечие на 2017 г.с 3.1% до – 706 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 894 лв., а за частния - 650 лева.

През второто тримесечие на 2017 г. средната брутна месечна работна заплата за Благоевградска област се увеличава с 5.2% в сравнение със съответния период на предходната година.

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2017 г. област Благоевград е на предпоследно място по показател средна брутна работна заплата, като само в област Видин получават по-ниско заплащане - 669 лева.

Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 411 лв., Стара Загора  - 1 012 лева и Враца – 997 лева.

 

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица.

Добавени коментари

??? публикува:
24 Август 2017 | 23:20
И после питате защо е имало Белене и Скравена...Е тези общински съветници и този кметски екип, каде да ги пратим, на слънчака ли? Такива кражби никога не е имало, а хората му казват, че се санира. Кой нормален санира върху камък, каквото ще правят сега групата около Камбитов със сградата на общината? Не народ, а МЪРША....герб
кочията публикува:
24 Август 2017 | 15:18
Не гледай какво правя а какво ти говоря, гласи поговорката. Кмета с бандитската клика около него едно говорят, а съвсем друго правят, разбирай крадене и пак крадене.Докато има балами да гласуват за тез мародери така ще е.Търпението ще ни излезе през носа, времето минава и докато се събудим тези престъпници вече ще са милионери, какъвто е кмета например. Защо прокуратурата и НАП не го привикат да обясни от къде са му парите за новата къща която строи в Банкя в близост до Б.Б.? Това не е държава а разграден двор, затова сме на последните места в всяка класация.
Койчо от порой публикува:
24 Август 2017 | 12:36
Е това е в "най-добрия град" за живеене, така мислят и Кмето, Тасков и Шопова и цялата група около тях, заря и зрелища не са достатъчни, срем ме е че ни мислят за глуци и това че се сенират блоковете не променя нищо в статистиката-НАЛИ, КМЕТЕ, ЗА НЯКОИ ПРОМЕНЯ, ЗА ПРИБЛИГЖЕНИТЕ КЪМ ПАРТИЯТА МАЙКА но те не правят статистиката , ..т.е. те правят статистика ама за "най корумпиран град", и "най-кадърни кадри на ГЕРБ".........да ама - не...

Добавете Вашия коментар

TOP