Благоевградчани настояват за незабавна консервация на древно селище открито край АМ“Струма“

18 Декември 2018 | 10:39
0 коментара
Общество

Обещаната  консервация на древното селище открито по трасето на АМ“Струма“край Благоевград да започне веднага и да се потърси отговорност за 4-месечното забавяне на действията, които се изискват по Закона за културното наследство, това  поискаха в писмо до министъра на културата – Боил Банов, представителите на Гражданска инициатива за запазване, социализиране и развитие като атрактивна туристическа атракция на древното селище.

Археологическият обект  предизвика през лятото много протести и емоции, защото хората смятаха,че това е старото селище Скаптопара. Доказателства не бяха открити, но селището е уникално, признаха и археолозите.

На експертен съвет бе решено ценната римска гробница и църква да бъдат демонтирани и преместени, а на място да остане вилата с банята, която няма да бъде засегната от бъдещото трасе.  Това обаче още не се е случило, а инициативния комитет за защита на разкопките  смята,че това забавяне ще доведе до разрушаване на обекта от метереологичните условия.

 След теренните проучвания откритите архитектурни и археологически структури не са защитени чрез теренна консервация. В писмото пише още, че по Закона за културното наследство това трябва да направи лицето, получило разрешение за теренното проучване, което е „длъжно да осигури финансово и организационно теренна консервация”. Целта е по този начин да се предотврати увреждане и разрушаване на находките. „Твърдо настояваме това да бъде направено, тъй като за тази дейност са осигурени необходимите средства”, настояват благоевградчани.

Добавете Вашия коментар

TOP