Благоевград почете 142 години от рождението на Иван Караджов - автор на музиката на „Тих бял Дунав се вълнува“

08 Декември 2017 | 18:22
1 коментара
Култура

Днес се навършват 142 години от рождението на великия българин Иван Караджов - авторът на музиката на „Тих бял Дунав се вълнува.

Благоевградчани почетоха паметта му пред плочата на площад „Македония“. 

Вангел Тодоров, председател на МД”Иван Караджов”към ВМРО-БНД, произнесе прочувствено слово, разказващо за неговия живот и революционна дейност. Да почетатсвоя виден съгражданин бяха дошли негови потомци, граждани, общински съветници.

Композиторът на музиката на „Тих бял Дунав се вълнува“ е роден в благоевградското село Лешко през 1875. Учил е в Солунската гимназия. Образованието си завършва през 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург. По време на Илинденското въстание е в затвора. След Младотурския преврат в 1908 година отново става български учител в Солун.

Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. През 1909 година композира музиката на песента „Тих бял Дунав се вълнува“. През Балканската война, Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През септември 1915 година младши подофицер Караджов завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на на Единадесета пехотна македонска дивизия.

Иван Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 година и в Горноджумайските събития през септември 1924 година.

След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая. Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония в 1923 година и в Горноджумайската наказателна акция през септември 1924 година.

Иван Караджов умира на 26 май 1934 година в Горна Джумая, където е погребан в старите гробища.

Добавени коментари

Леле ,това не го знаех! публикува:
09 Декември 2017 | 11:09
Поклон пред паметта му!

Добавете Вашия коментар

TOP