Бизнесът с автомобили втора ръка в автокъщите в Дупница се раздвижи

16 октомври 2020 | 07:13
0 коментара
Бизнесът с автомобили втора ръка в автокъщите в Дупница се раздвижи

Бизнесът с коли втора употреба в автокъщите в Дупница плахо се размърда, но търговците са оптимисти. Македонски и гръцки  купувачи, които преди пандемията бяха основните клиенти, се завръщат, което е обнадеждаващо, споделят автодилърите.  

В двора на КАТ – Дупница най-добре може да се добие представа дали бизнесът с автомобили върви, или не. Допреди месец са регистрирани по 2-3 автомобила на ден, купени от българи. В момента търговията е увеличена, на ден се продават от 5 до 10 автомобила от една автокъща. При репортерска проверка преди няколко дни в двора на КАТ имаше около 10-ина автомобила, които чакаха за  регистрация на транзитни номера.

Гръцки гражданин, който се представи с името Никос, си беше довел преводач от Санданки. В същия ден той си беше купил два автомобила – “Мазда” и БМВ, за по 10 000 лв. Преводачът му обясни, че Никос е собственик на автокъща в Гърция. Купува автомобили втора ръка от Дупница и ги продава на двойна цена в Гърция. БМВ-то и маздата в родината си щял да продаде за по 9000-10 000 евро. 

От липсата на продажби на автомобили са претърпели загуба и застрахователните фирми на входа на КАТ. Обикновено уговорката за цената на услугата е между купувача и служителя и варира от 30 лв. до 50 лв. на кола.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с представителя на фирма за продажба на автомобили втора ръка Ивайло Петров. “От месец-два леко тръгва пазарът на автомобили. Връщат се старите ни клиенти от Република Северна Македония и Гърция. По време на пандемията продавахме онлайн по два-три автомобила на месец на български клиенти. Бяхме пред фалит. Сега има търсене и на ден се продават до 10-ина автомобила. Има и дни с по-ниски продажби, но бизнесът се размърда. Македонските ни клиенти търсят немски автомобили – „Голф”, „Пасат”… малолитражни… Гърците залагат предимно на „Ауди” и „Мазда”. Цените са различни, в зависимот от годините и екстрите, но един „Голф” може да се продаде от 3000 лв до 5000 лв. Аудита и мазди се търгуват за по 8000-10 000 лв.”, заяви Ив. Петров.в.Струма


Добавете Вашия коментар!