Без храмов събор в Докатичево за Света Неделя

07 юли 2020 | 10:11
0 коментара
Без храмов събор в Докатичево за Света Неделя

Днес църквата почита една от най-тачените от българите светици - Св. великомъченица Неделя или Кириакия. 

По случай храмовия празник, всяка година в село Докатичево, много миряни се събират, за да почетат светицата, да запалят свещ за здраве и да похапнат вкусен курбан. Тази година, обаче, с разума да се опазим здрави, храмов събор няма да има. Всеки ще отбележи празника от вкъщи с молитва за здраве.

Мощите ѝ са пренесени в престолнината Търново по време на царуването на Асеневци (12 - 13 в.).

 

В нейна чест, патриарх Евтимий написва: „Похвала на светата великомъченица Неделя“.

Св. Неделя е родена в Мала Азия като дългоочаквано дете, дошло в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия. Още в ранно детство е възпитана в Христовите истини.

 

Съвсем млада, тя решава да посвети живота си на Бога. Събитията се случват при управлението на император Диоклетиан - време на гонения и жестока разправа с християните. Те са преследвани, затваряни в тъмници, заточавани, насила карани да се отрекат от вярата си. Неделя е хвърлена в

тъмница и подложена на мъчения, а родителите и са заточени в град Милетин. Чудното оздравяване на раните ѝ, както и нейният отказ да се поклони на езическите идоли карат властите да я осъдят на смърт.

На лобното си място след молитва Неделя предава духа си на Бога, преди да бъде изпълнена присъдата - на 7 юли 289 г. Тогава тя е само на 22 години

Както пише Патриарх Евтимий, "умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота - доволно голяма, подвизите достатъчни..." (Уикипедия)


Добавете Вашия коментар!