Бареков поиска незабавно възобновяване на проекта „Набуко“

10 Септември 2015 | 09:35
0 коментара
Политика
Бареков поиска незабавно възобновяване на проекта  Набуко

Незабавно възобновяване на проекта „Набуко“ поиска евродепутатът и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков по време на пленарното заседание в Страсбург. Бареков, който е член на Делегацията за връзки с Иран в Европарламента, се включи в дебата за ядреното споразумение с Техеран.  

„Като български евродепутат и представител на делегацията ни за Иран приветствам подписното ядрено споразумение“, обърна се Бареков към върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини и присъстващите в залата евродепутати, като определи постигнатото споразумение като голям дипломатически успех и първа стъпка за постигането на траен мир в Близкия Изток.

„Връщането на Иран в световната дипломация дава възможност на Европейския съюз да реши основния си енергиен проблем - за по-голям обем газови доставки извън Русия към Европа. Много европейски държави, в това число и моята държава – България, както и Гърция имат пряка полза от възобновяването на проекта „Набуко“ – за газова тръба от Иран за Европа“, посочи евродепутатът и изрази надежда  преговорите за това да започнат незабавно.

„Иран може да бъде наш партньор във войната срещу „Ислямска държава“, подчерта още Бареков. По думите му бежанският поток показва, че са нужни нови усилия, световна коалиция, включваща Иран, Русия, САЩ и Европа срещу ислямските терористи в Сирия. „Вярвам, че Иран може да бъде наш съюзник при необходимите военни операции и по земя срещу „Ислямска държава“, допълни той.

Добавете Вашия коментар

TOP