Банско посреща Великден с богата културна програма

28 Март 2018 | 11:23
0 коментара
Култура

Банско ще посрещне предстоящите Светли християнски празници с богата културна програма, съобщиха от пресцентъра на общината.  

Проявите ще започнат със спектакъла „Цветен Първи април”, който обединява двата празника – Цветница и Денят на хумора и сатирата, 1 април. Самодейците към читалище „Никола Вапцаров” – Банско са подготвили весела програма, представяща пролетните празници през призмата на характерния бански хумор и диалект, като салонът на културната институция ще бъде малък да побере всички зрители на 30 март.

Станалата любима за всички ученици в планинския град фолклорна обредност, свързана с Великден, ще се проведе на 5 април, Велики четвъртък,  в музей Велянова къща. Заедно с историците от Музеен комплекс – Банско и техните колеги от читалище „Никола Вапцаров”, децата на Банско ще замесят обредни хлябове и козунаци, ще боядисват яйца с натурални багрила и преди всичко ще се забавляват.

Фолклорната изпълнителка Ангелина Милева ще гостува на курортния град на големия християнски празник. С концерт на централния градски площад на 8 април от 11:30 ч., младата народна певица и ученичка на тракийската народна певица Диана Иванова, ще поднесе пъстра китка от празнични фолклорни изпълнения. Както се полага на Великден, ще има весело Великденско надчукване с яйца, като победителят ще премери сили лично с кмета на общината – Георги Икономов. А както всяка година, за най-силното яйце има предвидена вкусна награда  – кошница с Великденски лакомства.

Добавете Вашия коментар

TOP