Банско е под тотална карантина! Забранено е влизането и излизането от града

17 Март 2020 | 19:16
13 коментара
Общество

От 19.00 часа на днешна дата град Банско е поставено под тотална карантина за срок от две седмици. 
Забранява се влизане и излизане от Банско.
Заранява се излизането по улиците на всички жители, освен ако не отиват до магазина, аптеката, банката, до застрахователното дружество или до бензиностранция.
Никой не може да напуска или влиза в града, с изключение на камиони със стоки от първа небходимост като храни и лекарства. 

 

В Банско се очертава ескалиране епидемията от коронавирусна инфекция.

Заради това Националният оперативен щаб предлага поставянето на града под карантина. 

Това обяви на специален брифинг шефът на националния щаб ген. Мутафчийски.

 

Забраната не важи за полицейски и здравни инспектори, медицински лица, които да осъществяват спешна медицинска помощ.

 

"В Щаба се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавируса. В резултат на това бе прекъснат ски сезона. В Банско се наблюдава притеснително положение. От този час - 19.00 часа - се забранява влизането и излизането от града. Лицата с постоянен настоящ адрес, които се намират извън града, могат да се приберат до 20 часа. Заповедта е дълга и третира всички възможни ситуации", заяви ген.майор Венцислав Мутафчийски.

 

"МВР взима мерки за спазването на заповедта. Разпоредил съм на главния секретар и директорите на областни дирекции да предприемат всички законови мерки, за да гарантират изпълнението на заповедта. Искам да помоля всички граждани да не нарушават заповедта и да не навлизат в града, като това ще се приема като нарушаване на карантина, за което според новия закон се налага наказание до 5 години затвор и глоба", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той обясни, че се наблюдава значителен ръст на нарушаването на карантината.

 

"На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Свързали сме се с посолствата, туристите ще могат да напуснат града в рамките на 24 часа. Останалите ще останат под карантина. Туристите не са много. Днес са напуснали две групи за два града във Великобритания. Една група е напуснала за Израел. Ако останалите решат да напуснат, с министерство на транспорта ще организираме контролиран превоз", обясни вицепремиерът Екатерина Захариева. 

 

"Има три случая със сигурност, които имат генерична връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб. Служител, работещ на лифта, хазаина на англичаните и ски учител. Ски учителят от Ловеч е диагностициран с пневмония още от 10 март, а едва сега му е взета проба. Охлаждането на носоглътката поради времето прави човек много по-податлив да бъде заразен", коментира в 17.00 часа Мутафчийски.

 

Банско да бъде поставено незабавно под карантина, призова по-рано през деня депутатите главният прокурор Иван Гешев.

Гешев участва на заседанието на парламентарната Правна комисия, на която се обсъжда Законът за мерките по време на извънредното положение, въведено в страната за срок от 1 месец - от 13 март до 13 април. 

 

"Ние сме в извънредна ситуация", заяви главният прокурор и настоя: "Да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Сега, веднага. Утре ще е късно“. Ето защо той поиска Банско да бъде поставено под пълна карантина, заради установените заболели с коронавирус, преминали през зимния ни курорт. 

 

Изграждат се контролно-пропускателни пунктове.

Добавени коментари

Маринела публикува:
18 Март 2020 | 08:00
Браво ! Банско пак се прочу !
Коце публикува:
18 Март 2020 | 07:26
Добро утро, Банско ! Как спахте ? Стария квартал и старите бански улички дали помнят такова нещо ? Е, сега има време и да се пита, и да се мисли ...Урок за Човечеството и не само урок ...
Алекс публикува:
18 Март 2020 | 06:24
Г - н Кмете, с тебе сме ! Ти си силен ! Закърмени сме от ПИРИНА и от ГЛАЗНЕ !
Тасе джемков публикува:
18 Март 2020 | 06:15
"СЛАБ СЕЗОН " - " ГОЛЕМА ЗАРАЗА " коя злина да изберем ...??? !!!
Ване Попадиин публикува:
18 Март 2020 | 06:08
Елете , туристи, елете , чекаме ве фуф Банцко на капама по меаните ни ...... Имаме си и викачи за тая цел ...
Запознат публикува:
17 Март 2020 | 23:14
бриндо сам пише коментарите срещу Кадев
Гост публикува:
17 Март 2020 | 22:28
Абе хора, не ви ли омръзна да се джафкате и плюете? Толкова ли сте плиткоумни всички да не осъзнавате, че в тази ситуация единственото, което ще ни помогне, е солидарност и съвместна подкрепа?!? Не ви ли е срам от себе си? Просто си стойте в къщи и се грижете за близките си. Тази напаст ще покаже от какво тесто е направен всеки, колко му е умствения багаж и ценности. Смирете се и бъдете достойни. Ако можете.
Цеко публикува:
17 Март 2020 | 21:00
Е сега го духа.йте. Цеко Ми.нев сие ок. Вие ще страдате сега. Ама нали сте лакоми за пари.
Ина публикува:
17 Март 2020 | 20:26
Кадев ви е виновен и Икономов да беше ще бяхте под карантина, това го решава държавата,а не кметът. Невежи хора, прочетете малко и тогава коментирайте!
До Деси публикува:
17 Март 2020 | 20:25
Така и не разбрах какво имате против този човек!
Позор публикува:
17 Март 2020 | 20:11
Ето ви “Генералната Промяна”, чудесен старт на мандата, затворихте града.Банско вече е просто град а вие вече сте никой.В цяла Европа затвориха курортите губят милиарди но нали на вас някой ви направи кампанията.Честито на всички банскалии и до нови срещи!!!
Банскалия публикува:
17 Март 2020 | 20:01
Банскалии искате ли още ПИСТИИИ .........
Възмутен публикува:
17 Март 2020 | 19:53
Провал за кмета Кадев ПОЗОР за града

Добавете Вашия коментар

TOP