Авджии и горски на спешен инструктаж заради африканската чума

17 Юли 2018 | 17:49
0 коментара
Общество

Спешна среща на служители от лесничействата в Симитли и Благоевград и ловци за задължителни предпазни мерки по време на лов свикаха вчера в ранния следобед в областния център на Пиринско специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните.

Едва 15-ина авджии успяха да се съберат на инструктажа заради краткото време за разгласа и ангажиментите им през работно време.

Повод за бързането е изменението в Закона за лова, прието на второ четене от парламента миналата сряда, с което ловният сезон за дива свиня се издърпва с месеци напред и стартира веднага след обнародването на решението, като се очаква това да стане в сряда /18 юли/. Причината за драстичната мярка е разпространението на африканска чума по свинете.

„Досега африканска чума по свинете не е откривана у нас“, обясни д-р Константин Костадинов, главен ветеринарен лекар за Благоевград. Той поясни, че по последни данни заразени животни са открити в Браила, Румъния, и съществува реална опасност диви свине да преплуват Дунава до българска територия.

Д-р Костадинов информира, че по границите ни се правят щателни  проверки и се конфискуват продукти от свинско месо. Изградени са и електропастири по сухопътната ни граница с Румъния. Ветеринарят даде  разяснения на ловците как да процедират при всеки отстрелян  глиган.

„Заболелите диви свине се познават по кръвоизливите по вътрешните органи, далакът е уголемен няколко пъти от обичайните размери“, информира ветеринарят и допълни: „При отстрел за проба в лабораторията на агенцията задължително трябва да донесете част от черния дроб, лимфни възли, бъбрек, далак и кръв. Кръвта може да се съхранява в бутилка или във вакутейнер. Лабораторията към дирекцията в Благоевград ще работи всеки ден, включително в събота и неделя, от 15 до 17 часа заради извънредната ситуация. От ОБДХ ще осигурим вакутейнери и предпазно облекло, което трябва да се облича задължително при разфасоването на трупа, след това да се изгори, а ботушите да се дезинфекцират. Ако ловец е имал досег с животното без нужното защитно облекло, веднага трябва да съблече дрехите си и да ги изпере. Мястото на отстрела и разфасоването трябва да се дезинфекцира също“, обясни д-р Костадинов.

При намиране на умряло животно в гората то трябва да се загроби, мястото да се дезинфекцира и задължително да се вземат проби за изследване. Лицата, които участват в натоварването и разтоварването на глигана, трябва да вземат същите предпазни мерки като при разфасоването. На въпрос от авджиите какво да правят с пробите, ако не успеят да ги доставят в определеното време в лабораторията, д-р Костадинов съобщи, че няма проблем те да се съхраняват до 24 часа в хладилник или във фризер за по-дълго време, като няма опасност за храната, ако са добре опаковани.

От Областната дирекция по безопасност на храните все още нямат отговор на въпросите на ловците къде да съхраняват труповете на отстреляния дивеч до излизане на резултатите от пробите, но до дни и това ще се уточни. Дирекцията разполага с камера в Благоевград за съхранение на трупове, но тя е с ограничен капацитет.

Целта на мерките, които се предприемат, е да се повиши отстрелът и да се намали популацията на дивите прасета. Затова народните представители гласуваха ловът да се разреши освен в съботните и неделни дни, и в сряда.

8220 са регистрираните ловци в Благоевградска област. От Областната дирекция по безопасност на храните планират поредица от инструктажи в близките дни в целия регион по общини, а в Благоевград се предвижда още една среща тази седмица.

От средите на ловците вчера коментираха, че промяната на Закона за лова ще е пагубна за дивеча, като очакванията им са, че тя ще бъде отменена./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP