Арестуваха антимафиот, свързан с т.нар. "такса спокойствие"

14 Февруари 2019 | 17:25
0 коментара
Криминално

Антимафиот е бил арестуван вчера като част от разбитата преди дни банда полицаи от столичното 4-о РУ, обвинени за подкупи, съобщи "24 часа".

Служителят на ГДБОП е заподозрян за престъпления, когато е работил в 4-о РУ, което не е свързано с настоящата му работа.

Вижте още новини от България и света 

На извънреден брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев потвърди ареста и даде подробности по случая. 

"Още тогава казахме, че в хода на разследването може да бъде разширен кръга на обвиняемите. Събрани са достатъчно доказателства и вчера беше привлечено още едно лице”, обяви Гешев.

Той даде и конкретен пример за извършено престъпление от арестувания:

"Към момента са известни случаи, че същият служител на МВР е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажба на неистински стоки или иначе казано ментата”, допълни прокурорът.

Гешев бе категоричен, че задържаният е в ареста заради действия от периода му като служител на 4РПУ.

"Този служител е бил част от служителите на 4РПУ. Към този момент, от около година или малко по-малко, той е служител на ГДБОП. Дейността, заради която е привлечен към наказателна отговорност, няма нищо общо с дейността му в ГДБОП", каза още Гешев.

Зам.-главният прокурор поясни, че въпросният задържан няма конкретно обвинение, че е получавал лично подкуп. Обвинението му е, че е част от организираната престъпна група, искала такса "спокойствие" от редица търговски обекти в района на 4РПУ.

"Не е имало фиксирана тарифа. Сумите са в зависимост от магазина, автокъщата или обекта", добави Иван Гешев.

"Продължаваме борбата да си изчистим къщичката. Въпреки че това са наши колеги, който не спазва закона, ще си носи последствията", допълни шефът на СДВР главен комисар Ивайло Иванов.

Добавете Вашия коментар

TOP