Апелативният специализиран наказателен съд прекрати делото срещу санданския екссъдия Илия Янев

13 Февруари 2019 | 19:37
0 коментара
Криминално

Апелативният специализиран наказателен съд остави в сила определението, с което делото срещу санданския адвокат и екссъдия Илия Янев бе върнато обратно на Спецпрокуратуратурата. Припомняме, че той бе обвинен от Спецпрокуратурата за ръководител на организирана престъпна група за данъчни измами, в която участвали бизнес партньорката му Юлияна Янева и счетоводителката Василка Станоева, които усвоили близо 650 000 лв.

На провелото се разпоредително заседание в Специализирания наказателен съд  адвокатите на тримата заявиха, че обвинителният акт е неясен и неразбираем, и поискаха съдебното производство да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Искането на защитата бе уважено от първоинстанционния съд с мотива, че са установени два пропуска в обвинителния акт.

Първият бил  в обстоятелствената му част, където не били отразени част от личните действия на Юлияна Янева като съизвършител след 04.12.2010 г.

Вторият пропуск бил липса на фактическо описание на едно от общо 66  деяния, включено в обхвата на продължаваната престъпна дейност с инкриминиран период месец януари 2015 г.

Прокуратурата протестира определението за прекратяване на делото, което бе потвърдено от тричленен състав на Апелативен специализиран наказателен съд, с председател Красимира Костова и членове Красимира Райчева и Магдалена Лазарова.

„Липсата на описание на фактическото поведение не подлежи на заместване от правната квалификация на претендираното престъпление, независимо колко детайлна е тя. Пропускът е процесуално нарушение, водещо до невъзможност на подсъдимите да разберат за какво точно фактическо поведение са обвинени“, пишат в мотивите си тримата магистрати. Определението за прекратяване на делото е окончателно и така казусът е върнат в досъдебната фаза.

Според разследващите престъпната група била създадена през октомври 2010 г. и действала в цялата страна, но най-вече в Сандански, Благоевград и София. 

Преди това Янев и Янева били съсобственици и управлявали фирма за „търговия с разнообразни стоки“. Основната дейност на дружеството била обаче придобиване и отдаване под наем на имоти в Сандански и София. След като оборотите рязко скочили, двамата съдружници решили да не плащат ДДС, като започнали да правят фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на „липсващи търговци“.

По инициатива на адвокат Янев за кратко били регистрирани над 10 такива фирми, чиито „собственици“ и „управители“ най-често ставали лица от ромски произход срещу дребни възнаграждения, посочват от прокуратурата. Той лично поставял задачите на участниците в групата, решавал каква фирма и кога да се регистрира, кой да е пълномощник, кога да се включи в схемата, докога да се използва и т.н. Участниците си имали и строго определени функции.

Единият получавал задачите от Янев и казвал на счетоводителите кога какви фактури за какви услуги да издадат, за кои лица да изготвят трудови договори от името на фирмите „бушони“.

Другият придружавал подставените лица до нотариус за заверка на документи за учредяване или придобиване на фирмите, предавал им за подпис документи, с които да се симулира търговска дейност, придружавал ги до банки за откриване на сметки и за финансови операции, за което им давал по 40-50 лева.

На ръководителя на групата е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, а на другите двама от 4000 и 3000 лева. Обвиненията са предявени на 9 ноември 2017 г. , а след запознаване с материалите от разследването Илия Янев и Юлияна Янева погнаха със съдебни дела за набеждаване част от свидетелите и данъчните служители. Един от тях е общинският съветник Аспарух Костадинов от Сандански за това, че в сигнал до БОП – Благоевград му е приписал извършване на престъпление – данъчни злоупотреби чрез фирми бушони. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP