Ангелкова: Имаме спад на туристите от Турция и Русия, най-малко са в Банско

09 Март 2019 | 12:46
3 коментара
Бизнес

Николина Ангелкова – министър на туризма, разкри данните от изминалия и предстоящия туристически сезон в България в „Още от деня“ по БНТ.

За декември и януари имама 860 хил. чуждестранни туристи, както и ръстове на нощувките в Боровец и Пампорово, но за съжаление има спад в Банско.

Имаме намаление на посещенията от Турция, където е един от основните ни пазари за зимния сезон, към момента те вървят с около 17% намаление, което е доста сериозно и това основно се дължи на нестабилния курс на лирата. Когато се правиха записванията миналата година за зимния сезон, точно тогава имаше доста сериозна стабилност по отношение на турската валута и това неизменно се отрази на желанието за почивка – това сме обсъждали и с министъра на културата на Турция, че очакваме един доста по-труден сезон през тази година. Това важи и за летния сезон. Към момента записванията за летния сезон вървят в рамките на миналата година, което би било доста добър успех.

Руските туристи вече не са основни за нашия пазар. За миналата година започна лек спад и към момента ранните записвания са 15-20 %.

Очакваме и се борим да запазим нивата от миналата година. Три поредни години имаме ръст на международните туристи и на приходите. 27 млн. нощувки имаме за миналата година. Над 8 милиарда са приходите. Важно е да използваме нови инструменти в рекламата и да продължим да привличаме интереса към България.

За мин год 1 300 000 туристи имахме Румъния, следва Гърция, Германия, Македония. 70-80% от туристите се връщат. Българският продукт от 4-5 звезди всъщност се оказва качествен.

Основната цел е да възстановим туристопотока от Руската федерация. Можем да бъдем конкурентни с нашето качество и разнообразието на туристическия продукт, който предлагаме.

Много от строежите по Черноморието имат разрешителни отпреди специализирания закон от 2008 година, за това възникват спорове за законността им.

Добавени коментари

Румян Петков публикува:
10 Март 2019 | 11:24
Отдръпването на туристите от курорта Банско ,вече е траен процес!
Мирела Попова публикува:
10 Март 2019 | 11:04
В Австрия бях ,там е много по-евтино,отколкото в Банско!Там хората знаят как да правят бизнес и пари!Учете се от Тях!
Лудо Джоре публикува:
10 Март 2019 | 09:55
Така че е,щом и ранаа с кремвише и бланширани комбари.Щом и ранаа с окапоци от вчера.Та Сичко е фногу скапу, ожинь скапу.

Добавете Вашия коментар

TOP