Алпинисти поставят мрежи на опасния скат на пътя за Рилския манастир

15 Юни 2018 | 14:50
0 коментара
Общество

Аварийни дейности се предприемат за укрепване ската на пътя Рила-Рилски манастир, където има две свлачища.

За целта алпинисти ще обрушат ската, след което ще бъдат поставени високо якостни мрежи. Ще бъде изградена и подпорна стена срещу падащи камъни. Всички тези дейности ще бъдат извършени след стабилизиране на времето и последващото засушаване.

От двете свлачища при 27-и километър на три пъти през последните 36 ч. се срутват скали и дървета, движението се извършва в една лента. Тази сутрин е имало две срутвания на скална маса-в 5 и 7 часа, които затворих а пътя до разчистването му. Двете свлачища се намират на 30-на метра едно след друго. По-опасно е второто-това от страната на Светата рилска обител.

То възникна само месеци след рехабилитирането на пътя, който бе открит за местните избори през есента на 2015 г. Тогава в участъка бе изградена едва 30-сантиметра висока подпорна стеничка. След появилото се първо срутище, тя бе надградена до 1.50 метра с камъни, но и тя вече е затрупана от свлеклите се от ската скални късове и дървета. Съвсем вероятно е двете свлачища де се съединят, тъй като между тях има скален откос, висок над 10 метра, който видимо се е напукал. Поставянето на високоякостни мрежи ще бъде както при укрепването на два ската на Е-79 в югозапада-този при с. Мурсалево и при Османска чешма в Кресненското дефиле.

Предприемат се аварийни дейности за укрепване на ската при 27-ми км на път ІІІ-107 Пастра - Рилски манастир, съобщиха от АПИ. Причина за срутването на скална маса са дъждове, които паднаха в района, продължаващи и през деня, както и започналите срутищни процеси от интензивното снеготопене и обилните валежи през март и април т. г., довели до значително преовлажняване на терени с голям наклон в близост до пътя. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP