Алеко Константинов и любимият Бай Ганьо

13 Януари 2021 | 07:41
0 коментара
Общество

На 13 януари 1863 година в Свищов се ражда един от най-значимите български писатели, Алеко Константинов.

Той пише оригинални и прекрасни творби, описващи следосвобожденската действителност в България, като не спестява и нейните отрицателни черти.

Първата му зряла творба е добре познатият пътепис „До Чикаго и назад“ (1893). Той е изпълнен с типичните за автора артистичност, темперамент и чувство за хумор. Пътеписът му донася литературна известност и е създаден след пътуването на Алеко Константинов до Новия свят, а като самостоятелно издание излиза през 1894 година. „До Чикаго и назад“ е първото произведение, което пресъздава пътуване извън границите на България.

Книгата му „Бай Ганьо“ пък е поредица от фейлетони представя на преден план сложните икономически и социалнопсихологически въпроси на времето — пътя на България и целта на нейното развитие, мястото й сред другите страни, съдбата на националните добродетели, морал, бит и нрави. Те служат като болезнен пример и днес, защото значението им без никаква промяна може да бъде отнесено и към съвременната българска действителност.

„Бай Ганьо“ се радва на голям успех и телевизионния екран, като е пресъздаден от великия и покоен вече наш актьор Георги Калоянчев. Любопитното в случая е, че Калата е роден на същата дата като бащата на „Бай Ганьо“ Алеко Константинов – 13 януари, но през 1925 г. „Бай Ганьо тръгва из Европа“ се превръща в един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP