Адв. Александър Мановски показа макета на Левски, по който е направен неговият бюст-паметник в Благоевград

19 Февруари 2020 | 07:59
2 коментара
Общество

Благоевградският адвокат Александър Мановски показа макета на бюст-паметника на Апостола на свободата Васил Левски, който му е подарен за спомен и признателност от покойния скулптор Крум Демерджиев.

Великият скулптор Крум Демерджиев подарява макета на рождения ден на Мановски през 2002 година с надпис за признателност, на който пише- „лично за Сашо Мановски-виновник за построяването на паметника на Васил Левски в Благоевград послучай рождения му ден”.

Във връзка с отбелязването на 147 години от обесването на Левски, адвокат Мановски разказа пред Pirinsko.com благодарение на кого е създаден паметника на Апостола в Благоевград.

 "През 1997-1998 година бях общински лидер на ПП „ГОР” (Гражданско обединение за Републиката), когато аз и мои съграждани решихме да направим „Барелеф” на Васил Левски в Благоевград, защото нямаше такъв. След като взехме това решение, пуснахме съобщение в местен ежедневник, като подробно описахме нашето намерение, а то се състоеше в идеята ни да направим "Барелеф" на Апостола. Намерението ни беше да го направи скулптора Крум Демерджиев, който не познавахме, но знаехме, че  е направил паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад "Гоце Делчев" в центъра на Благоевград. В съобщението бяхме посочили и набирателна сметка, в която за жалост не събрахме и лев, но за наш късмет обявата във вестника ни помогна да ни намери желания от нас скулптор бай Крум Демерджиев. Той изрази готовност да помогне, като посочи че иска да направи не Барелеф, а Паметник на безсмъртния българин. Тук обаче се появи и поредния проблем пред, нас липсваха средства-общината ни отряза напълно, като с най-голямата си наглост архитектът там,  г-н Коста Сандев ни каза, че ще направи проект, но при условие цитирам го" ако ми заплатите за услугата", което е безумно при условие, че се набират средства. В набирателната сметка също не постъпи и лев, хората от местния бизнес с нищо не помогнаха, бяха потърсени и редица политически партии, но уви глас в пустиня", разказва Мановски. По думите му единствено са били събрани средства от бившия и настоящ директор на благоевградската цигарена фабрика инж.Георги Костов, бизнесмена Георги Атанасов и от самия Мановски,  а проектът на паметника на Дякона е бил направен безвъзмездно от архитект Анушка Костадинова, съпругата  на депутата от КБ Емил Костадинов.

"Община Благоевград ни съдейства само, като ни отпечати поканите за откриването на паметника, като обеща  бюст-паметника на Левски да бъде осветен, но и това не се случи до ден днешен. Паметникът на Апостола бе открит на рожденната му дата през 1998 година", обясни адвокат Мановски.

 "Благоевградчани трябва да знаят, че този Паметник е направен безвъзмездно, благодарение на покойния вече скулптора Крум Демерджиев, архитект Анушка Костадинова и с финансовата помощ на инж.Георги Костов и бизнесмена Георги Атанасов и от самия мен" , завърши адвокат Александър Мановски.

Адвокат Александър Мановски показа за първи път макета на Левски, по който е направен неговият бюст-паметник в Благоевград снимка 1Адвокат Александър Мановски показа за първи път макета на Левски, по който е направен неговият бюст-паметник в Благоевград снимка 2

 
 

Добавени коментари

????? публикува:
22 Февруари 2020 | 14:12
Тц тц. В кръчмата ли му е мястото на бюста на Левски????
браво публикува:
19 Февруари 2020 | 08:35
Браво Мановски

Добавете Вашия коментар

TOP