Ако се тревожите, че паметта ви отслабва и трудно се концентрирате, то замислете се какви са всекидневните ви навици.

Международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", посочват 8 златни правила за добро здраве на мозъка.

1. Не се лишавайте от сън

Тялото използва съня, за да обновява мозъчните клетки. Изследвания са установили, че сънят допринася за растежа на нови неврони в части от мозъка, отговорни за дългосрочната памет. Освен това, качествената почивка подобрява способността за фокусиране и запаметяване на нова информация.

Как да се научим да контролираме сънищата си

Учени търсят отговор на въпроса, от каква важност е сънят за живота

2. Хапвайте яйца за закуска

Закуската с яйца е отлично средство за сутрешен мозъчен заряд. Протеините в яйчния жълтък повишават нивата на аминокиселините в кръвта и са важни за производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които играят ключова роля за доброто настроение.

Освен това яйцата съдържат полезния за добрата памет холин (витамин B4).

 

3. Подправяйте ястията с куркума

Редица изследвания са установили ползите от куркумата за доброто мозъчно здраве. Активното ѝ вещество куркумин подобрява паметта, забавя свързаното с възрастта намаляване на познавателните способности и противодейства на депресията.

Растението, което лекува над 600 болести

Източник: Getty Images/Guliver

4. Наблягайте на зелените храни

Зелените продукти като спанак, броколи и кейл са отлична храна за мозъка. Те също така са източник на магнезий, който помага на тялото и ума да противодействат на стреса.

Включвайте поне две порции зелени храни във всекидневното си меню.

5. Включвайте в менюто ферментирали храни

Човешките черва се обитават от миниатюрни полезни бактерии, оказващи благоприятно влияние върху мозъка. Въпросните микроорганизми отделят невротрансмитери и аминокиселини, които контролират възпалителните процеси и производството на хормони и оказват въздействие върху мозъчните функции. Консумацията на ферментирали продукти като кисело мляко, кефир и кисело зеле стимулира полезните чревни бактерии.

Източник: Getty Images/Guliver

6. Движете се

Само 30 минути движение на ден са достатъчни за добро здраве на мозъка. Аеробните упражнения като ходене, бягане и плуване допринасят за развитието на нови мозъчни клетки и противодействат на отслабването на паметта. Движението подобрява и комуникацията между мозъчните клетки, като по този начин подпомага запаметяването и мисленето.

Източник: Getty Images/Guliver

7. Стимулирайте мозъка

Колкото повече "предизвиквате" мозъка, толкова повече невронни пътеки създава органът. Не се колебайте да опитате нов спорт, да усвоите нов език или да практикувате упражнения, стимулиращи мозъка.

8. Консумирайте полезни мазнини

Около 60% от мозъчното вещество се състои от мазнини, основно омега-3 мастни киселини. Смята се, че въпросните мастни киселини подобряват концентрацията, запаметяването и настроението. Отличен източник на омега-3 мастни киселини са скумрия, сьомга и сардини, ленено семе, чия, орехи. Други здравословни мазнини като мононенаситените мастни киселини могат да се набавят от зехтина и авокадото.

Източник: Thinkstock