51 са случаите на морбили в страната

27 Февруари 2019 | 16:27
0 коментара
Общество

Общо 51 са случаите на морбили в страната към момента, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във връзка с разпространението на инфекциозното заболяване, предаде БТА.

Само трима са били с непълен имунизационен статус, а останалите изобщо не са били имунизирани, подчерта той.

За един ден броят на инфектираните се е увеличил с пет. Вчера беше регистриран първият случай на морбили във Варна – заболялата е 40-годишна жена и още четири в Благоевград.

Жена от Разлог на 38 години, две момиченца на 3 години от село Бунцево, както и жена на 22 години от град Белица, са новите потвърдени случаи. Четири нови случая на морбили в Благоевград Съставен е един акт на директор на детска градина за допускане на деца без извършени необходими имунизации за възрастта

Главният здравен инспектор направи сравнение, че през 2018 г. е имало 13 случая на морбили, а през 2017 г. – над сто. По думите му, за миналата година е имало 108 съобщения за нежелани реакции при направени над 7 млн. имунизации. Кунчев припомни, че ваксините в имунизационния календар са безплатни.

Кунчев посочи, че ескалацията на морбили през последните три години в Европа започва с отделни взривове в Украйна, Румъния, Франция, Италия, Гърция, както и епидемия в Македония. Най-много смъртни случаи е имало в Румъния и Гърция.

Добавете Вашия коментар

TOP