40% ръст в продажбите на апартаменти в град Сандански за 2016 г.

17 Август 2017 | 20:56
0 коментара
Общество

С 40 % се е увеличил ръста на продажба на жилищата в община Санднаски през 2016 година спрямо този през 2015 година. Това отчитат брокерските къщи в курортната община.

Според брокерите, очевиден е стремежът да се търси алтернатива на депозитите, „паркирани” в банките срещу почти нулеви лихви.

„На пазара в града излязоха много купувачи-българи, които решиха да задоволят най-сетне собствените си жилищни потребности, защото стана ясно, че не се очаква лихвите по депозитите да се покачат в близко бъдеще, нито пък цените на имотите да достигнат ново дъно.

За инвестиции в недвижими имоти за град Сандански е доста трудно да се говори, защото търсенето на имоти под наем е на ниво, което позволява изплащане на инвестицията от наеми за период не по-малък от 16-17 години”, коментираха пред медията ни брокери от курортната община.

По думите им, интерес буди и фактът, че част от българите, желаещи да се сдобият с апартаменти в Сандански, към настоящия момент работят и живеят в чужбина.

„Купувайки жилищен имот в града, целта им е след време да го ползват със семействата си по предназначение, тоест да живеят в него, а не да го дават под наем”, категорични са те.

По отношение на чужденците в Сандански наблюденията пък показват, че част от тях вече се превърнали в продавачи, предлагайки за продажба апартаментите си, закупени в предходните години на по-високи, неконкурентни цени.

„ Естествено, сделки на такива цени трудно могат да бъдат осъществени, и след година-две предлагане на пазара имотите започнаха да се оферират на цени с до 10,000 евро по-ниски от първоначалните.

Дори и на такива ценови равнища тези апартаменти остават извън полезрението на повечето потенциални купувачи, защото се намират в типично ваканционни райони като м. Нишан Таши, м. Бански път и крайната част на кв. Смилово, близо до санаториумите”, заключват брокери на пазара. 

Добавете Вашия коментар

TOP