40 часа без влакове в Кресненското дефиле

21 Ноември 2018 | 13:17
0 коментара
Общество

40 часа след дерайлирането на влака на изхода на Кресненското дефиле, влакове все още не се движат.

Във втори ден продължава отстраняването на щетите.

 Във вторник вечер дерайлиралият локомотив бе наместен на релсите и дръпнат назад, на 2 метра от 50-тонната скала. Наместването върху релсите стана с помощта на кран и хидравлични крикове. Макар и върху релсите, локомотивът не може да бъде издърпан напред, защото скалата е върху част от релсите, заемайки около метър от габарита на влака. Част от този ъгъл върху релсите бе разбит, но много малка част, понеже се цепи на плочи.

В 8 часа тази сутрин по релсите пристигна багер, който започна разчистването на по-малките скални късове. Наложи се багерът да направи път между скалата и ската над река Струма, за да разчисти скалните късове до локомотива, както и на изпочупените от сблъсъка агрегати като електродвигателите. Контактната мрежа липсва върху 4 стълба, бетонният бе съборен от дерайлиралия локомотив.

Най-оптимистичната прогноза е движението на влаковете по линията да бъде възстановено в четвъртък, 22 ноември, след обяд. А влаковете да преминават разстоянието между 4-те стълба със свален пантограф.

Днес от сутринта на местопроизшествието вали силен дъжд, от канарата падат малки камъни, което означава, че има опасност от отцепване и свличане на нови скали. Заради времето алпинисти няма да се качват и събарят малки и нестабилни късове.

Всички служители на НКЖИ работят с риск за живота си под надвисналата 50-метрова канара. /БГНЕС/

Добавете Вашия коментар

TOP