30 онлайн педофили спипани от началото на годината в България

04 Юни 2019 | 12:50
0 коментара
Криминално

Само за половин година в страната са задържани над 25 кибер педофили.

Лицата са злоупотребявали сексуално с деца и са съхранявали и разпространявали материали със неприлично съдържание. Педофилите са изнудвали деца на възраст между 7 и 12 години, обясни пред БНТ Явор Колев от ГДБОБ.

Началникът на отдел “Киберпрестъпност” коментира, че най-често жертви на педофили в интернет стават потребителите във Facebook. Лицата създават фалшиви профили в социалната мрежа и така набират своите жертви.

По думите на Колев основната отговорност да предпазват децата си е на родителите. Те трябва да знаят какви места посещават децата им в интернет. Ключов за сигурността им в мрежата е диалогът. Според Колев важна е превенцията, а не детето да търси помощ от родителите си впоследствие.

Припомняме, че в края на миналия месец Интерпол спря педофили в така наречената “тъмна мрежа” - място в Интернет, което се оказва оазис за престъпниците. Тогава бяха спасени 50 деца при проведената международна операция и последваха арести.

Форумът, в който се разпространявали сексуалните изображения, бил хостван от български сървър. Българският отдел за киберпрестъпления към Генералната дирекция за борба с организираната престъпност, подкрепен от Европол, свали сървърите на уебсайта.

Добавете Вашия коментар

TOP