21 деца от Благоевград изправиха на крака публиката на международния конкурс на изкуствата “Italian Break” и грабнаха първа награда

03 Юли 2019 | 07:47
0 коментара
Култура

21 хлапета от Благоевград изправиха на крака международното жури на фестивал-конкурс “Italian Break” в гр. Чезенато, до Римини. Диригентът им проф. Христо Кротев едва успял да удържи емоцията си на сцената на 200-годишния “Teatro Comunale Cesenatico”, умалена реплика на Миланската скала, като се обърнал на финала на изпълнението на младите си хористи и видял не само пълния салон, но и четиримата журиращи от Италия, Германия и Русия да аплодират прави представянето на българите.

„И въпреки това не очаквахме І награда, защото конкуренцията беше голяма, а нивото – високо“, продължава да се вълнува от изживяното преди 2 дни маестро Кротев. Хорът към читалище „Н. Вапцаров“ заминал за конкурса в съкратен състав, но три майки се ангажирали да помагат на диригента и на пианистката и хормайстор д-р Николина Кротева да обгрижва всичките деца. На място се оказало, че решението да пътуват с младите певци било повече от разумно, защото фестивалът се оказал многолюден, с много участници – 70 състава и изпълнители от Европа, Русия, Украйна и Казахстан.

Най-впечатляващ за българите в красивия италиански курорт се оказал театърът, който е класически, с фантастична акустика, с лек наклон на сцената към публиката, заради което не се наложило да се ползват партикабли, и три реда балкони, всеки тотално изолиран от останалите, така че не се вижда кой седи в съседство, но всички с перфектна визия към сцената.

Ако не се брои жегата, всички се чувствали отлично, дори се възползвали от свободното време в трите фестивални дни за екскурзия до Равена.

Общият брой на първите награди, присъдени от журито във всички категории на фестивала, били пет, най-високото място на стълбичката обаче се дава само на онези, които получат от 90 до 100 точки по 100-точкова система на журито. Плакетът на победители извадил за втори път на сцената в красивия театър благоевградските хористи на галаконцерта на най-добрите.източник: в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP