17 казана курбан раздадоха за празника на Божията майка, закрилница на Симитли

08 Септември 2016 | 18:00
0 коментара
Общество
17 казана курбан раздадоха за празника на Божията майка, закрилница на Симитли

Денят на Рождество на Пресвета Богородица по църковния календар е ден празничен за Симитли. Рано сутринта в храма бе отслужена Божествената Света литургия, стотици миряни запалиха свещица за здраве. 18 жертвени животни заклаха и принесоха в жертва на Божията майка, закрилница на Симитли. 1 бик също бе дарен за курбана на църквата.

Цял ден вчера десетки доброволци симитличани белиха зеленчук, рязаха и подготвяха днешния курбан. Всичко хората правят безвъзмездно, защото задружността и доброволният труд е възнаграден от Бога. 17 казана курбан осветиха и раздадоха на общите трапези и за домовете на всеки, дошъл на празника. Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, заедно с председателя на Общински съвет Симитли Владимир Христов, седнаха на обща трапеза с всички празнуващи. Много хора, минавайки случайно през града, дойдоха да запалят свещ за здраве.

За първа година 15-те деца от неделното училище към храма, бяха в помощ на църквата. Пременени с тениски, на които бе щампован ликът на Богородица с младенеца, децата чевръсто помагаха за събирането на цветята, сервирането и събирането на парите, оставени от хората в касите.

Денят, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, град Симитли празнува. Денят е храмов празник на църквата в града. 8-ми септември е голям празник в Симитли, традиция с десетилетна история. Божията майка е закрилница на града. Храмът в Симитли е наречен на Рождество на Пресвета Богородица. Градежът на църквата започва веднага след Освобождението. Именно тогава града започва да се населва с хора от планинските села. Нуждата от храм и от вяра по това време е била особено силно изразена. Инициативни хора създават комитет и започват събирането на средства за градежа на църквата. Местен свещеник взима кредит от банката за градежа на божия храм, който изплаща 20 години.

Добавете Вашия коментар

TOP