125 хиляди души участваха в протестите на "жълтите жилетки" във Франция

09 Декември 2018 | 07:25
0 коментара
Политика

 125 хиляди души са взели участие в протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, съобщи министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер.

„В Париж и в останалите градове на страната се проведоха няколко десетки демонстрации. Като цяло в тях взеха участие около 125 хиляди души, от тях 10 хиляди – в Париж. Общо 118 протестиращи са ранени и 17 – сред полицията и жандармерията“, каза той.

Той отбеляза, че при предишните протести, които се състояха миналата събота 1 декември, „имаше 220 ранени протестиращи, и 84 – сред служителите на органите на реда, като много от ранените бяха пострадали тежко“.

„Тази събота бяха задържани 1385 души, но тази бройка предстои да се увеличи. 974 души са задържани под стража, но и този брой скоро ще се увеличи“, заяви Кастанер.

Той подчерта, че тези цифри са много високи за Франция. Характеризирайки ситуацията, вътрешният министър отбеляза, че „насилието е било овладяно благодарение на действията на силовите ведомства, но като цяло то остава на много високо ниво в страната“. Кастанер благодари на 120 хиляди полицаи, жандармеристи и служители на пожарната за тяхната „безпрецедентна и голяма работа“ и в същото време отбеляза, че „тази работа, в случай на необходимост, ще продължи и тази вечер, и през другите дни“.

„Стоящата пред нас задача все още не е изпълнена, но аз вече мога да направя някои изводи“, добави той, отбелязвайки, че направените по указание на президента Еманюел Макрон промени в стратегията на действие в борбата срещу безредиците са „дали своите плодове“. „Бързата реакция на полицията и жандармерията наруши действията на протестиращите, дезорганизира ги“, заяви Кастенер. /ТАСС

 

Добавете Вашия коментар

TOP