Корнелия Нинова: Няма да взимаме пари, няма да се возим на служебни коли, докато сме извън парламента!(ВИДЕО)

20 Февруари 2019 | 20:49
0 коментара
Политика

Няма да взимаме пари, няма да се возим на служебни коли, докато сме извън парламента!

 

Това заяви пред медиите на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че решението червените депутати да напуснат парламента е взето от Националния съвет на партията и пак пленумът трябва да реши те да се върнат в пленарната зала.

 

Управляващите сътвориха законодателен хаос с Изборния кодекс, категорична е лидерът на БСП. Тя отговори така на журналистически въпрос как ще коментира последния ход на управляващите - парламентарната правна комисия отложи промените в кодекса, изчаквайки решението на президента Румен Радев.

 

Нинова припомни, че в хода на дебатите  - първо в правната комисия, а след това и в пленарната зала миналия четвъртък, социалистите са предупреждавали да не се пипа преференцията. Но аргументите им не са били чути. Едва след възмущението, което промените в кодекса предизвикаnа, се стигна до намеса на премиера и обещание за обрат. Но последва намерение от страна на ГЕРБ да разгледат промени в Изборния кодекс преди да има вето на президента или обнародване на вече приетите изменения в Изборния кодекс. От ГЕРБ не се съобразиха с мнението на юристите, че това е против закона, припомни Нинова. И попита риторично представителите на медиите, поглеждайки часовника си - "Как да коментирам, като не знам какво ще решат до довечера?"

 

В началото на пресконференцията лидерът на БСП Корнелия Нинова информира, че е имала среща с протестиращите фармацевти. Днес повече от 700 аптеки в страната не отвориха, заради изискването да се закупи нов софтуер, за да се отговори на нова евродиректива.

„Както знаете, днес има протест на фармацевтите и стотици аптеки в страната са затворени. Изпълнителното бюро на БСП проведохме среща с Националната аптечна камара по тяхно желание тук в сградата на „Позитано“ 20. За да няма спекулации и фалшиви новини, че БСП яха протестите, всички наши обсъждания се базират на споразумение за сътрудничество“, обърна се към журналистите Корнелия Нинова.

 

Според социалистите аптечната дейност трябва да бъде държавна политика и да се гарантира достъп на всеки българин до лекарства.

 

Отново политика в подкрепа на олигарсите и големите и убиване на малкия бизнес! Направиха пълен хаос, както с всичко друго, бе изводът й от чутото от фармацевтите. Социалистите настояват за аптечна карта, за да имат достъп до лекарства всички граждани.

 

Некадърност и безхаберие за положението на народа, бе изводът на Нинова.

Настояваме за единни държавни цени, каза още Нинова. И цитира, че такива има в Австрия, Германия, Гърция и други държави от ЕС.

„Обединихме се и настояваме за единни държавни цени. Не може едно лекарство в Перник да бъде 1,8 лв., в София – 3 лв., във Враца – 2,5 лв. По информация на камарата единни държавни цени има в Австрия, Германия, Франция, Швеция, Гърция и редица други европейски държави. В нашата „Визия за България“ ние настояваме за държавна политика в областта на здравеопазването, снабдяването с лекарства, така и тук имаме пълно съвпадение. Нека не ни казват, че това е антиевропейско, че е остаряло. В половината европейски държави ги има“, бяха точните думи на Корнелия Нинова.


Тя допълни, че с представителите на Камарата са се обединили да се направи аптечна карта за страната, защото "подобно и на здравните заведения, аптеките са съсредоточени в големите градове, а много малки населени места и цели области от България с тези мерки ще останат без аптеки".

 

„С това, което направиха в аптеките, сътвориха пълен хаос поради некадърност управляващите от ГЕРБ. Убиват малкия и среден бизнес. Малки и средни аптеки ще затворят, защото не могат да си го позволят. Интересното е, че спестяват разходите на производителите на лекарства, които са едни от най-богатите фармацевтични компании и прехвърлят тези задължения на малкия и среден бизнес. Отново политика в подкрепа на олигарсите и на големите и убийство на малкия и средния бизнес“, повтори Корнелия Нинова.

 

И изтъкна, че хората в много населени места ще останат без достъп до лекарства. „За някои от тях тези лекарства са животоспасяващи. Това не са стоки луксозни, това са животоспасяващи. Никаква чуваемост за проблемите на хората, за аптеките, за фармацевтите. Никаква. Некадърност и безхаберие за проблемите на народа. Това е резултатът от започнатата реформа, така да я кажа, при фармацевтите“, допълни Нинова.

 

Трябва да се удължи срокът за въвеждане на новите мерки в аптеките, да има единен софтуер и разходите да са за сметка на производителите на лекарства, категорична е Корнелия Нинова.

 

Корнелия Нинова обясни, че по време на срещата фармацевтите са запознали представителите на опозицията с няколко проблема: едновременното вкарване на четири софтуерни системи; притесненията на фармацевтите, че НАП иска да вижда цялата база данни, както и проблема с разходите по този софтуер. 

Нинова обясни, че фармацевтите са притеснени, тъй като НАП иска освен да вижда информацията за търговски оборот и цялата база данни. „Класическият казус е един пациент иска да кандидатства за кредит, обаче изтече информация и тя казва, че няма да има кредит, защото той ще почине. Теглят се лични данни на пациенти“, каза Нинова. 
„Проблемите имат решения. Обсъдихме всичко в детайли. Краткосрочни и дългосрочни мерки. Първо обединихме се в мнението, че трябва да се удължи срокът, за да се въведат тези мерки в аптеките. По информация на камарата тези мерки не са започнали още в редица европейски държави. Нито Германия, нито Франция, нито Норвегия са започнали с тези мерки. Полша, Чехия, Унгария и Словакия даже не са подписали споразумението за присъединяване. Имаме основание да поискаме удължаване на срока. Да се изпълни регламента и разходите, които трябва да направят аптеките, да бъдат за сметка на производителите на лекарства“, заяви Нинова и добави, че е не е необходимо да се правят четири различни софтуера, а един. „Знаем докъде стигнаха успехите на електронното управление“, подчерта лидерът на БСП.

 

 

Очаквайте подробности!

 

Пресконференция на БСП

 

Добавете Вашия коментар

TOP