Германският канцлер Ангела Меркел се оттегля от председателство на ХДС след 18 години лидерство

29 Октомври 2018 | 14:30
0 коментара
Политика

 Германският канцлер Ангела Меркел няма да застане отново в ролята на лидер на дясноцентристката си партия, предаде АФП, отстъпвайки позицията след 18 години лидерство на свой приемник след поредицата от регионални загуби на гласове.

"Тя няма да застане отново начело като председател на партията си", твърди официален източник на Християндемократическия съюз, ден след като гласоподавателите в страната в Хесен наказаха партията с ниския си вот в регионалните избори. Националната информационна агенция ДПА заяви, че Ангела Меркел планира да остане канцлер, независимо че се отказва от лидерска партийна дейност.

"На конгрес през декември ще бъде избран нов лидер“, твърди източникът на Християндемократическия съюз. Меркел е председател на ХДС в продължение на 18 години и досега винаги е настоявала, че председателството на партията върви ръка за ръка с канцлерския пост. Властта й като канцлер в продължение на 13 години силно отслабна след общите избори миналата година, когато постигна неубедителен резултат, който я принуди да създаде несигурна коалиция с централнолевите социалдемократи.

През последните две седмици избирателите в провинции Хесен и Бавария също наказаха нейните партийни и коалиционни съюзници ХДС и СДП на регионални избори. Очаква се Ангела Меркел да даде пресконференция по въпроса в 12:00 часа централно гринуичко време. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP