България победи Норвегия с 1:0

09 Септември 2018 | 21:54
0 коментара
Спорт

Футболните ни национали постигнаха победа и във втория мач от новия турнир на УЕФА - Лига на нациите. Селекцията на Петър Хубчев успя да надиграе с 1:0 Норвегия на "Васил Левски" и поведе в класирането в група 3 на лига "C" с пълен актив от 6 точки. Припомняме, че на старта на турнира "трикольорите" надвиха Словения с 2:1 в Любляна, когато с два гола блесна Божидар Краев.

В герой за България тази вечер се превърна Радослав Василев. Нападателят на Черно море влезе на смяна и реализира единственото попадение в мача в 59-ата минута. Това се оказа достатъчно за нашите да завоюват трите точки.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Съперникът, воден от шведския треньор Ларс Лагербак, доминираше през по-голямата част от срещата, като отново на висота игра Пламен Илиев. Известният с прякора Пацо Тигъра вратар на румънския Астра (Гюргево) спаси няколко много опасни положения, съхранявайки мрежата си суха. И другите избраници на Хубчев се бориха мъжки и победата ни е напълно заслужена.

Селекционерът беше принуден да прави промяна малко преди започването на мача. Първоначално заявеният сред титулярите Симеон Славчев се контузи на загрявката и така от първата минута започна капитанът на Берое Мартин Райнов. Другите промени за двубоя с Норвегия в сравнение срещата в Словения бяха включването на Галин Иванов и Страхил Попов. На пейката пък днес остана Тодор Неделев, докато започналият в Любляна Васил Божиков отпадна от сметките на Хубчев поради травма.

Сред титулярите на Норвегия беше Бьорн Маарс Йонсен, който е добре познат у нас с престоя си в Литекс, където беше водещ реализатор.

Гостите стартираха по-активно и още в петата минута Пламен Илиев изпъкна с решителна намеса. Йонсен беше оставен абсолютно сам срещу българския страж, който успя да спаси, демонстрирайки отличен рефлекс. Норвежците продължиха да доминират. В 20-ата минута силен изстрел на Стефан Йохансен прелетя в опасна близост покрай българската врата. Капитанът на Норвегия пропусна да открие резултата в 38-ата минута от изгодна позиция. 

Чак в добавеното време на първото полувреме "лъвовете" успяха да създадат положение за пред вратата на гостите. Ивелин Попов подаде към Краев, който беше изпреварен от противник, а при последвалия корнер Георги Костадинов засече с глава, но покрай целта. 

В началото на втората част Йонсен беше заменен от Александър Сьорлот, който до края на мача доста тормозеше българската отбрана. Нашите започнаха по-сериозно да поглеждат към вратата на гостите, а в 50-ата минута Хубчев пусна Радослав Василев на мястото на Райнов, засилвайки нападателната мощ. В 59-ата минута именно нападателят на Черно море реализира. "Лъвовете" организираха продължителна атака, Краев подаде вдясно към Страхил Попов, който центрира в наказателното поле на Норвегия, където снажният Ради Василев успя да засече точно с глава и да се разпише в десния ъгъл на Руне Ярстейн - 1:0. За нападателя на Черно море това е първи гол с екипа на националния отбор.

До края Пламен Илиев спаси още няколко положения, а в 88-ата минута гостите останаха с човек по-малко след червен картон на Хавард Нордвейт. Националът на Норвегия игра опасно срещу включилия се на смяна Иван Горанов и съдията от Полша Даниел Стефански го изгони. Другата промяна, която Хубчев извърши, беше смяната на Кристиян Малинов с Краев. 

С много битка по целия терен националите ни съумяха да съхранят крехкия си аванс и да се поздравят с втората поредна победа в Лигата на нациите.

Следващият мач на България е домакинство на Кипър - на 13 октомври от 21:45 часа.

ЛИГА НА НАЦИИТЕ - ГРУПИ, ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНИЯ

БЪЛГАРИЯ - НОРВЕГИЯ 1:0
1:0 Радослав Василев (59)

Най-интересното от срещата:
1 - Начало на мача.
 Пламен Илиев с решителна намеса! Бьорн Йонсен бе оставен непокрит на два-три метра пред българската врата след центриране отляво, снажният норвежец овладя топката и отправи удар, който беше отразен от нашия вратар. Илиев се хвърли самоотвержено в краката на съперника, спасявайки мрежата си суха.
15  За кратко прехвърчаха искри на терена. Футболисти на двата отбора се спречкаха след остро влизане на Георги Костадинов в краката на Джошуа Кинг. Съдията Даниел Стефански с явен жест даде да се разбере, че повече няма да търпи подобни прояви.
17  Първи жълт картон в мача, получава го Ивелин Попов. Капитанът на България задържа с две ръце Мохамед Елионуси.
20 - Изстрел на Стефан Йохансен премина покрай дясната греда на вратата, пазена от Пламен Илиев.
37  Жълт картон за Йонсен, който удари с лакът Бандаловски.
38  Норвежците за малко да поведат! Страхил Попов увисна при подаване към Мохамед Елиунуси вляво, играчът на гостите центрира прострелно по земя, а на далечната греда капитанът Стефан Йохансен засече с левия крак и за наш късмет топката облиза външната страна на мрежата. 
44 - Удар на Бьорн Йонсен, Илиев лови топката.
45 - Добавеното време е 2 минути.
45+1 - Ивелин Попов нахлу в наказателното поле и подаде към Краев, норвежец успя да избие топката в корнер.  
45+2  Георги Костадинов засече с глава центрираната от корнер топка от Ивелин Попов, прати я на сантиметри покрай дясната греда.
45+2 - Край на първото полувреме.
------------
46 Начало на второто полувреме.
46  Жълт картон за Мартин Райнов.
47 - Силен удар на Йохансен от около 25 метра към вратата на Пламен Илиев, българският вратар боксира топката.
50  Смяна за България. Влиза Радослав Василев, излиза Мартин Райнов.
59  ГОООООЛ! 1:0 след гол на Радослав Василев! Включилият се на смяна нападател на Черно море се разписа с глава отблизо, засичайки центрираната отдясно топка от Страхил Попов.
67 - Бодуров не успя да засече добре топката след корнер, Руне Ярстейн без проблем я улови.
73  Десподов отстъпва място на Иван Горанов.
80  Илиев лови топката, след като Сьорлот я засече с глава при центриране от корнер.
82  Краев е сменен, Кристиян Малинов влиза в игра.
85  Георги Костадинов скочи пред Ярстейн в опит да засече центрираната отдясно топка, но Нордвейт я изчисти точно пред главата на Мечката.
88  ЧЕРВЕН КАРТОН! Хавард Нордвейт е изгонен за втори жълт картон. Норвежецът игра опасно, посягайки с крак към главата на Иван Горанов. 
90 - Добавеното време е 5 минути.
90+5 - Край на мача. България победи Норвегия с 1:0.

Bulgaria 
БЪЛГАРИЯ: 23.Пламен Илиев, 11.Иван Бандаловски, 5.Николай Бодуров, 4.Божидар Чорбаджийски, 2.Страхил Попов, 7.Георги Костадинов, 20.Мартин Райнов  (46  9.Радослав Василев ), 12.Божидар Краев (82  14.Кристиян Малинов), 19.Кирил Десподов (73  17.Иван Горанов), 18.Галин Иванов, 10.Ивелин Попов 
Резерви: 1.Мартин Луков, 13.Благой Макенджиев, 17.Иван Горанов, 21.Ангел Лясков, 3.Александър Цветков, 14.Кристиян Малинов, 16.Светослав Ковачев, 22.Борислав Цонев, 8.Тодор Неделев
Селекционер: Петър Хубчев


НОРВЕГИЯ: 1.Руне Ярстейн, 14.Омар Елабделауи, 6.Хавард Нордвейт , 3.Кристофер Айер, 2.Биргер Мелинг, 8.Стефан Йохансен (62  23.Ивер Фосум), 19.Маркус Хенриксен , 15.Сандер Берге , 11.Мохамед Елионуси, 7.Джошуа Кинг, 21.Бьорн Маарс Йонсен  (46  9.Александър Сьорлот)
Резерви: 12.Орян Ниланд, 22.Стен Михаел Гритебуст, 4.Торе Региниусен, 5.Сигурд Ростед, 9.Александър Сьорлот, 10.Тарик Елиунуси, 13.Фредрик Мидсьо, 16.Йонас Свенсон, 17.Мартин Линес, 18.Оле Селнес, 20.Мартин Йодегаард, 23.Ивер Фосум
СелекционерЛарс Лагербак

София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Даниел Стефански (Полша)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация , контузия  

Добавете Вашия коментар

TOP