Внимание: Не пийте тези лекарства в жегите

16 август 2022 | 16:07
0 коментара
Внимание: Не пийте тези лекарства в жегите

Експерти от САЩ и Германия публикуваха скорошна статия, в която разказаха кои лекарства е вредно да се пият по време на горещините, предава zdrave.to.

Оказа се, че лекарствата, които се приемат за облекчаване на коронарна болест на сърцето и намаляване на риска от инфаркт, могат обратно на очакваното да допринесат за инфаркт на миокарда при горещо време.

Става въпрос за аспирин, антитромбоцитни лекарства и бета-блокери.

Учените стигнаха до подобни заключения в резултат на анализ на 2494 случая на миокарден инфаркт, възникнали в град Аугсбург в Германия от май до септември от 2001-2014 г.

В същото време експертите отбелязват, че въпреки че откритата от тях връзка не доказва на 100% вината за приема на лекарствата, сравнението на по-млади пациенти (от 25 до 59 години) с по-възрастни (от 60 до 74 години) показва, че сред тези, които приемат бета-блокери и антитромбоцитни лекарства, е установено, че са по-податливи на инфаркт, причинен от по-топлото време.

И това при условие, че исхемичната им болест на сърцето не е била толкова изразена. Това вече показва, че лекарствата са тези, които могат да допринесат за инфаркт на миокарда, а не основното сърдечно-съдово заболяване (т.е. коронарна болест).


Добавете Вашия коментар!