ВМРО-Банско почете разстрела на поета Вапцаров с почистване на паметника на „аферата мис Стоун ‘’

24 юли 2017 | 12:13
0 коментара
ВМРО-Банско почете разстрела на поета Вапцаров с почистване на паметника на „аферата мис Стоун ‘’

75 години след разстрела на Никола Вапцаров ,ВМРО-Банско избра нетрадиционен начин за почит на смъртта на поета.

Дружество „Радон Тодев” съвместно със съветниците от коалиция „Заедно за община Банско” и граждани от Банско , организираха почистване на паметника на „аферата мис Стоун ‘’ възстановен от ВМРО –Банско през 2009г 

Мис Стоун е пряко свързана с фамилия Вапцарови в Банско .Нейна е заслугата , майката на поета , Елена Везюва  да завърши американския колеж в Самоков и по-късно да стане  мисионерка и учителка.

Мисионерката е отвлечена от четата на ВМРО ,водена от войводата Яне Сандански.В отвличането взимат участие още и Димитър Тодев, дал идеята, както и Йонко Вапцаров,баща на поета, Димитър Инев, Димитър Кьосето, Димитър Дърводелски.
Четата е преследвана както от турци, така и от върховисти. Води се и дипломатическа битка. Генералният консул на САЩ в Цариград и дипломатическият агент в София -Чарлз Дикенсън постоянно се месят във вътрешните работи на княжеството. Стига се до предложението на Дикенсън до Вашингтон да се прати ескадра в българските води. Пет месеца се водят безплодни преговори, а през това време положението в планините се усложнява – в кучешкия студ на края на годината Катерина Цилка ражда момиченце.

В крайна сметка се стига до приемане от войводите на компромисно решение – да получат 14 500 златни лири, вместо исканите 25 000. Сумата е фантастична. В днешни измерения покупателната им стойност се равнява на около 4 милиона долара. Пушка „Манлихер” тогава струва 35 лв., с 20 лв. човек може да се храни на обяд и вечеря в приличен ресторант в продължение на месец. Лев струва кило суджук, 5 лв. – цяло агне, 5 лв. е бил и тон дърва.

Всичките 14500 лири се използват за освободителнотo дело ,Яне Сандански не взема дори и грош за себе си, предлага по две лири възнаграждение на участниците, никой не взима нищо.

Това са хората , които са милеели за родината! Трябва да служат за пример и в днешно време-категоричен е председаелят на ВМРО – Банско, Александър Пиришанчин!

ВМРО-Банско почете разстрела на поета Вапцаров с почистване на паметника на „аферата мис Стоун ‘’ снимка 1ВМРО-Банско почете разстрела на поета Вапцаров с почистване на паметника на „аферата мис Стоун ‘’ снимка 2

Добавете Вашия коментар!