ВАС отряза 3300 лв. от обезщетението на ексглавния архитект на Благоевград В. Тинчев

29 Декември 2022 | 20:28
1 коментара
Общество
ВАС отряза 3300 лв. от обезщетението на ексглавния архитект на Благоевград В. Тинчев

3300 лв. отряза от обезщетението за уволнение на ексглавния архитект на Благоевград Васил Тинчев Върховен административен съд. С окончателно решение по делото, образувано по жалба на Община Благоевград, магистратите  намалиха полагащите се на Тинчев пари за оставане без работа от 16 500 на 13 200 лв., но за компенсация осъди общината да му плати 1360 лв. за разноски по делото. За предишната съдебна инстанция общината му дължи още 1610 лв.

Обезщетението е за периода от 06.01.2021 г., когато бившият кмет на Благоевград Румен Томов уволни Тинчев с мотив възможно най-ниска атестационна годишна оценка, до възстановяването му на работа от съда на 06.07.2021 г.

За този период първоначално Тинчев бе пресметнал, че общината му дължи работната му заплата от 2200 лв. за 6 месеца, което е 13 200 лв. Впоследствие обаче бившият архитект завиши сумата, като си калкулира заплатата на следващия главен архитект Любомир Огорелков, която била 2750 лв. Магистратите обаче не одобриха исканите от Тинчев 16 500 лв. с мотива, че дори след възстановяването на работа на 13.08.2021 г. Тинчев е получил договор с основно възнаграждение от 2200 лв. и че заплатата на наследника на поста му Л. Огорелков няма никакво отношение към неговата.

Припомняме, че като главен архитект В. Тинчев 2 пъти беше уволняван и 2 пъти възстановяван на работа от съда. Първия път го назначи и уволни бившият кмет Атанас Камбитов, след това от работа го отстрани Р. Томов, а го възстанови настоящият кмет Илко Стоянов. Веднага след повторното му възстановяване Стоянов го пенсионира и Тинчев стана главен архитект на Община Радомир.

През януари В. Тинчев загуби делото срещу КПКОНПИ, която го глоби с 10 000 лв. за това, че дал разрешения за строеж в свой и в частен интерес на свързани с него лица. Според КПКОНПИ гл. архитект е одобрил изменение или допълнение на строителни книжа за две сгради, в които е имал собственост – едната срещу района на Трето училище в така наречения „Китайски квартал“, а другата на ул. „Иван Михайлов“. Глобата обаче едва ли го е притеснила особено, като се има предвид, че в последната му имотна декларация пред Антикорупционната комисия той беше собственик на 28 недвижими имота, сред които 2 големи апартамента в Благоевград, къща и 5 парцела плюс магазин в Правец, както и на 2 автомобила и няколко десетки хиляди лв. банкови спестявания.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Лили публикува:
30 Декември 2022 | 10:38
Тоя мушморок кой го направи главен архитект на града, пак ли партията, коато навремето направи сестра му Емилия Тинчева главен архитект на родното живково село Правец? Докога партийните дечица ще бъдат главни? Що не се скрият, та да скрият некадърността си, че без БКП/БСП не стават за нищо!

Добавете Вашия коментар

TOP