Тренд": ГЕРБ-23.6%, ПП-20.1%, според 52% кабинетът няма да изкара пълен мандат

19 Април 2022 | 08:45
3 коментара
Политика
Тренд: ГЕРБ-23.6, ПП-20.1, според 52 кабинетът няма да изкара пълен мандат

“Продължаваме промяната” бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари. “Възраждане” регистрира ръст за втори пореден месец. Над половината българи смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 47% са на мнение, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори.

Това са основните изводи от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции сега се регистрира известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.

 

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%. При правителството има също лек спад на положителни оценки за работата - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.

Има съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати. Симпатизантите на “Продължаваме промяната” стоят най-убедени в подкрепата си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на “Демократична България” съотношението положителна - отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3.

Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази оценка, докато тези на “Има такъв народ” в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателните - 38%. Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. При разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане” доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

Алфа Рисърч: ГЕРБ излиза с 3 пункта преднина пред ПП

И този месец продължава ерозията в подкрепата към “Продължаваме промяната” - от 22,9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20,1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през април основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23,6% от гласуващите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11,1% и 10,5% от гласуващите. Регистрира се втори пореден месец на ръст при “Възраждане” – от 7,3% през март до 9,3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, с близки стойности до третата и четвъртата. ДБ задържа позиции на 7,1% от гласуващите, а “Има такъв народ” този месец са с 6,9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори. /БГНЕС

Добавени коментари

ГЕРБ публикува:
19 Април 2022 | 13:05
САМО ГЕРБ! ДАВАЙ, МАЧКАЙ ТИЯ ОТ ПП, ДОРИ И ДА НЕ УПРАВЛЯВА ГЕРБ ДИШАЙТЕ ИМ ВЪВ ВРАТА!
Бг публикува:
19 Април 2022 | 10:51
Тиквите искат отново да управлява Тиквата. Няма да им се получи.
Я по сериозно публикува:
19 Април 2022 | 10:03
Правителството ще изкара докрай. Герберите да го проумеят.

Добавете Вашия коментар

TOP