Тотален провал! В 27 училища средният успех на матурата по БЕЛ е слаб 2, в 307 - е под среден 3

12 Септември 2022 | 10:18
2 коментара
Общество
Тотален провал! В 27 училища средният успех на матурата по БЕЛ е слаб 2, в 307 - е под среден 3

От 950 училища у нас, чиито ученици са положили задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, в 307 (близо една трета) средният успех е под среден 3, а в 27 училища средният успех на матурата е слаб 2. Това сочи анализът на Института за пазарна икономика.


"В тези 27 училища не е имало дори няколко въпроса, които ученикът да знае, поне за да изкара тройка, всичко е двойка."

Това коментира пред БНР Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна икономика.

"Този проблем се появява не само из цялата страна в голяма част от областите, но и в различните видове училища. Повсеместен проблем. Това е тотален провал. Абсолютно всички ученици в училището, които се явяват на ДЗИ по български език, да изкарат слаб 2."По думите ѝ не става въпрос за немотивирани ученици и не говорим за тези, които отпадат от системата, а за такива, стигнали до 12 клас.

Средната оценка няма значение, когато имаш толкова голяма разлика в представянето между различните училища, подчерта Славова в предаването "Преди всички".


Според нея няма сигнали, че някой прави анализ на ситуацията.

"Ние изведнъж в 12 клас разбираме, че има 27 училища, в които учениците не могат да изкарат дори тройка. Много е късно да се разбере това. Много е късно на изхода на образователната система да разберем, че тези ученици абсолютно нищо не знаят на родния си език."

Пандемията и електронното учене създадоха бариера пред доста сериозна част от учениците, изтъкна още експертът.Тотален провал! В 27 училища средният успех на матурата по БЕЛ е слаб 2, в 307 - е под среден 3

Епицентър.бг

Добавени коментари

2 публикува:
12 Септември 2022 | 13:58
Резултат под среден 3 е отново Слаб 2! Анализът е изключително неточен. Всъщност не е анализ, а просто коментар на човек извън системата. Образователната! За никого, работещ в системата, не е тайна, нито изненада, че в 12 клас има ученици, които не могат да си изкарат сами тройката (та дори и двойката), за съжаление. А причини не бива да се търсят в това дали са от малцинствата, дали са посещавали училище... Защо никой не си задава въпроса дали присъствието на тези ученици не е било само по документи? Защо се правим на ударени, като знаем, че се лъжем, че в училището има ученици, само за да се получава сумата от делегирания бюджет на година за всеки ученик? И не само в 12 клас не могат да вържат тройка, до 7 клас и до 4ти положението е същото. Трагично! Те името не умеят да си напишат, а вие за знания по учебния предмет питате... Докато не се промени системата и не се гледа качество, а количество и пари, нищо няма да се промени. До 4 клас трябва да е задължително ученикът да се ограмоти, което означава да може да чете с разбиране, да пише и да смята. Ако не умее, да не минава в следващия клас. Друго решение няма. Но липсва държавнически интерес да са образовани повечето граждани на държавата, щото лесно се манипулират и управляват неграмотните...
Ето!Ново доказателство. публикува:
12 Септември 2022 | 11:11
Ново доказателство за неуспеха на ПП.Само за шест месеца-в края на учебната година сринаха не само магистралите,но и успеха в българските училища.Добре,че само в българските,че ако бяха постояли повече щяха да смажат и училищата в съседните ни държави от ЕС.

Добавете Вашия коментар

TOP