СКАНДАЛ В РАЗГАРА НА НОВАТА КОВИД ВЪЛНА! РЗИ – Благоевград спря ваксинирането на гражданите

05 август 2022 | 17:53
1 коментара
СКАНДАЛ В РАЗГАРА НА НОВАТА КОВИД ВЪЛНА! РЗИ – Благоевград спря ваксинирането на гражданите

РЗИ – Благоевград спря ваксинацията на гражданите. „Имунизационният кабинет в здравната инспекция временно няма да работи“.

Това съобщение бе публикувано вчера на официалната им страница с уточнението, че гражданите могат да се ваксинират при личните си лекари или в имунизационните пунктове в болница ПУЛС,  при медиците от групова практика „Симпатия“ на д-р Дафина Тачова в поликлиниката, или при д-р Венцислав Даскалов, чийто кабинет е в Американския университет. Лекарите и медицинските сестри, които правят ваксините в имунизационния кабинет на РЗИ на партера, са били уведомени предварително да не идват до края на седмицата на работа.

Съобщението на РЗИ предизвика скандал, цитираните лекари нито са предупредени, нито имат договори за имунизации
 

Каква е причината и колко време ще бъде затворен кабинетът  потърсихме за коментар директора на дирекция „Надзор на заразните болести“  д-р Веселка Мончева. По телефона тя заяви, че е в отпуск и не желае да бъде безпокоена. Според наши източници едно от възможните обяснения е, че тече проверка, а вчера в РЗИ е пристигнал изненадващо зам. министърът на здравеопазването Александър Златанов. Информацията бе потвърдена от директора на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов, който за наше учудване си вдигна телефона. След като разбра, че го търси журналист, заяви, че в момента е със зам. министъра, и разговорът приключи.

Зам. министър Златанов, който в миналото беше  шеф на РЗИ – Благоевград, е посетил вчера и МБАЛ – Благоевград. Поводът на внезапната визита е проблемът, възникнал между РЗИ и болницата с ковидните легла, които са лимитирани, а допълнителни не могат да се разкриват, тъй като не е обявена епидемична обстановка. В същото време основният прием на пациенти с Ковид се извършва в областната болница, без да се изплащат допълнителни ковидни добавки  на медиците, като вече има наново заразени сред тях. Вестник „Струма“ вече писа няколко пъти за тези проблеми, които останаха нерешени въпреки писмата на ръководството на МБАЛ – Благоевград до новия директор на РЗИ – Благоевград.

Дано да се стигне до решение след вчерашната визита на зам. министър Александър Златанов, като на първо време намерят механизми за прием на болни с коронавирусна инфекия и в другите лечебни заведения, а не само в областната болница, в която през последната четвърта ковидна вълна са хоспитализирани 1544 пациенти.

Междувременно репортерска проверка установи, че посочените от РЗИ като алтернатива ваксинационни пунктове в Благоевград не работят. Посоченият от РЗИ телефон на болница ПУЛС беше изключен, а лекарите от другите два имунизационни пункта заявиха, че не правят ваксини на лица извън пациентските им листи като  джипита. 

„Безкрайно съм изненадан от това, че фигурирам в съобщението на РЗИ, тъй като нямам сключен договор за имунизация. Ние правим ваксини само на граждани от пациентската ни листа, а не на лица, които не са здравно осигурени. Всеки труд се заплаща, не можем да работим като доброволци. В момента съм в отпуск, намирам се в чужбина, а от вас научавам, че телефонът ми е публикуван в сайта на РЗИ.  Обичайната бъркотия в държавата“, заяви за „Струма“ д-р  Венцислав Даскалов. 

Д-р Дафина Тачова също остана изненадана от съобщението на РЗИ – Благоевград и повтори аргументите на колегата си д-р Даскалов. „Само личните лекари в момента могат да ваксинират своите пациенти. Нашата практика за първична медицинска помощ  работеше като „зелен коридор“ в предишните ковидни вълни, но в момента тази дейност не е обезпечена и не предоставяме тази услуга за други лица”, категорична беше д-р Тачова./струма/


д-р Дулитъл публикува:
06 август 2022 | 08:27
И кво прайм ся? И как джипитата съхраняват дозите ваксина, нали се искаше да са при много ниска температура в специални хладилници? Или вече я удариха през просото, прибраха големите пари при пандемията, а сега народът е пуснат да си мре самосиндикално!

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?