Северна Македония отказа да чества 24 май с България

15 май 2022 | 14:19
0 коментара
Северна Македония отказа да чества 24 май с България

Северна Македония отхвърли предложението за съвместно правителствено заседание с България. Няма условие за това, обясни македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

В момента Министерствата на външните работи разменят идеи, но няма съгласувано общо решение, което да послужи като основа за двустранен договор, допълни той.

По време на парламентарния контрол премиерът Кирил Петков обяви, че на 22 май ще има междуправителствена среща в Скопие. Той заяви, че на тази среща няма да бъде подписвано “нищо конкретно”.

Според Ковачевски “решение с България може да има само, ако то е основано на европейските ценности, на принципите за запазване на достойнството на двете държави, взаимното уважение между политиците, институциите и гражданите“.

 “Докато няма подобно решение, базирано на тези ценности, няма да има решение. На този етап, както и през изминалия период, Министерствата на външните работи разменят идеи, но няма постигнато общо решение, което да бъде основа за междудържавен договор и което да бъде споделено с институциите в двете държави”, подчерта македонският премиер по време на визитата си в Прилеп.

Той уточни, че на 24 май “ще води македонска делегация в Рим, с македонски министри и ректора на Университета “Св.св. Кирил и Методий” в Скопие“

.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?