Сбъркани координати на 2 реки до с. Градево пратиха разложкия бизнесмен Г. Фарфаров да строи МВЕЦ не на вода, а върху път и ливада…

05 август 2022 | 07:09
8 коментара
Сбъркани координати на 2 реки до с. Градево пратиха разложкия бизнесмен Г. Фарфаров да строи МВЕЦ не на вода, а върху път и ливада…

Сгрешени координати на 2 реки в Югозапада, признати от Службата по геодезия, картография и кадастър в гр. Благоевград като „фактическа грешка“, изправиха разложкия инвеститор Георги Фарфаров пред абсурда да строи водноелектрическа централа не на вода, а върху път от републиканската пътна мрежа и ливада на 65 метра от речно корито.

Гафа Фарфаров открива 6 години след като получава разрешение за строеж на МВЕЦ „Баба Цвета“ и стига до строежа на водохващанията на бъдещата централа. По проект те са 2 и трябва да са на река Градевска и река Стружка в района на симитлийското село Градево. Бизнесменът има разрешително да ползва 650 л/сек. от първата река и 350 л/сек. от втората. Изненадващо обаче наетите специалисти установили, че трябва да правят водохващане на път и ливада. Бизнесменът успял да си издейства удостоверение от службата за „явна фактическа грешка“, но това връща обратно проекта му на ниво събиране на разрешителни за променено инвестиционно намерение.

Това е поредната спънка пред централата, която е една от най-кутсузлийските на територията на областта. Миналата година дори се наложи Г. Фарфаров да се среща с бившия министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, за да й се оплаква от непрекъснато изникващите затруднения при реализацията на проекта му.

Съоръжението, част от което вече е изградено, се намира в местността Баба Цвета и по него бизнесменът започва работа още през 2015 г. През 2017 г. той получава разрешение за строеж и вдига сградоцентралата. С второ разрешение за строеж от 2018 г. е позволено изграждането на напорен тръбопровод, присъединяване към електрическата мрежа и водохващане от двете прилежащи реки. По-късно второто разрешение за строеж обаче е отменено от РДНСК в частта на водохващанията поради липса на отстъпено право на строеж за изграждане на съоръженията в речните корита.

Не е ясно защо строителството безпричинно е било разделено на отделни обекти, всеки от които със самостоятелно разрешение за строеж, които обаче не могат да се ползват самостоятелно. Някои от тези обекти междувременно са въведени в експлоатация, въпреки че на практика е невъзможна тяхната самостоятелна употреба. Бъдещият МВЕЦ „Баба Цвета“ обаче не може да функционира без водохващането, което е основополагащо за реализация на инвестиционното намерение. Това бе и причината Фарфаров да търси миналата година от министър Комитова помощ, за да получи от държавата отстъпено право на строеж за съоръжението в речните корита.

Това припомни на властта тогава, че в страната има близо 270 ВЕЦ-а, изградени на реки – държавна собственост, без такова отстъпено право на строеж от държавата. Казусът стигна до съда и едва преди 10 дни ВАС взе решение, с което отмени спорното задължение собствениците на ВЕЦ в страната да имат учредено право на строеж, за да могат да подновяват разрешителното си за водоползване и да продължат дейността си. Доскорошният екоминистър Борислав Сандов обаче контрира, че било редно държавата да обжалва това съдебно решение, и на практика то още не е влязло в сила.

Миналата година Фарфаров ходи да търси помощ за МВЕЦ-а си от министър Комитова

Сега сбърканите координати на реките поставят още едно препятствие пред МВЕЦ „Баба Цвета“, чието разрешително за водовземане всъщност ще изтече в началото на следващата година, без съоръжението още да е заработило.

Самият Георги Фарфаров е криминално проявен и един от най-мощните бизнесмени в Разлог и до момента се занимаваше главно с търговия, строителство и печелене на обществени поръчки.

ВАНЯ СИМЕОНОВА,в.Струма


Razlogenin v bancko публикува:
07 август 2022 | 14:20
В Разлог бизнесмените(работещи мъже) са на пръстите на едната ръка.тоя и още трима са пералните на любо а той по голямата пералня отговаряща за региона.
Коко Пандев публикува:
06 август 2022 | 08:01
Така де Валери Тимев шефа на кадастъра ле е от Герб и пръв приятел на Любен Татарски е дал служебна бележка че има фактическа грешка
Сръбо публикува:
06 август 2022 | 07:57
Гошо Фарфаров беше същия като Пепи Цолов не че сега се е променил даже е станал по- голем БОКЛУК
Разлоч публикува:
05 август 2022 | 23:01
Не са сгрешени координатите на реките ами е илиджисовал сметаше че с Любен Татарски незаконно че променят коритата на реките
я публикува:
05 август 2022 | 13:16
Криминално проявения дудук фарфаров може да посегне на човек когато води 10 човека с него за да го пазат,но сам тий е чист дрислъо,а за криминалните му прояви да стега багаш и вазелин за Бобов дол,че вече доста багаш има в мвр срещу него,и да ревеш,дудук и да плачеш,пътник си вече,нема кой да те брани .
грабчев публикува:
05 август 2022 | 09:53
Обикновено с крадени пари до там се стига,та и този крадец дуди фарфаров нема да прескочи трапа,па и сега му намалеват защитниците,па и Господ си знае работата,бави но не забравя .
прешелков публикува:
05 август 2022 | 09:48
накрае че се намери некой свестен прокурор и че гопрати тое дудук фарфаров с раирани дреи в Бобовдол за бая дълго време,та че върне и бсичките открадени пари от хората на Разложка околия .
накол публикува:
05 август 2022 | 09:43
На кол такива бизнесмени като този крадец на нашите пари,вчера слезал от баирите около Градево,а днеска наречен бизнесмен от вас журналистите.

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?