Работодатели: Оставаме в протестна готовност

16 Май 2022 | 13:39
0 коментара
Политика
Работодатели: Оставаме в протестна готовност

“Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени.

Затова един мащабен протест за цена на газ и ел. енергия не би бил основателен”.

Това каза Васил Велев, председател на АИКБ, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще се състои националният протест на 18 май срещу високите цени на горивата.

“Относно протестът на 18 май има още една браншова среща утре. Много е важно диалогът между синдикати, работодатели и правителство да се води с национално представителните организации на бизнеса и работниците.

Ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни националните организации със случайни хора, които представляват себе си. Няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с Кремъл”, заяви Велев.

“Тристранният диалог има шансове да се възстанови в европейски стандарт, който България беше постигнала”, каза още той.

“Този протест беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно и устойчиво решение за успокояване цените на електрическата енергия и природния газ”, добави председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

“Днес имахме конструктивен диалог с представителите на правителството и бяха анонсиране предложения за компенсации през месец май.

Категорично настояваме да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени”, подчерта Митрев.

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет.

На нея се обсъдиха схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщиха от Министерски съвет.

Добавете Вашия коментар

TOP