Първи реакции след обявеното от президента Радев, че ще се кандидатира за нов мандат

01 Февруари 2021 | 20:10
0 коментара
Общество

Президентът Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

 

Заявката беше направена по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност. Радев уточни, че в законовия срок ще бъде уточнен форматът, в който ще бъде издигнат. До момента неофициалните информации са, че той отново ще бъде предложен от инициативен комитет.

 

БСП Е МОЕТО ПОЛИТИЧЕСКО СЕМЕЙСТВО

 

БСП засега не е дала заявка дали възнамерява да го подкрепи, както на предишния вот през 2016 г. ДПС, които дадоха на балотажа на Радев над 220 хил гласа, обаче вече обявиха, че не искат негов втори мандат, напротив поискаха оставката му.

 

"Формата на издигане на кандидатурата ще стане ясно след парламентарните избори. Не съм водил преговори с политически партии за нашата кандидатура. Още повече, че социалистите, които издигнаха кандидатурата ми преди четири години, имат право да се поризнесът първи", подчерта държавният глава.

"Очакваме че ще бъдем заедно с българските социалисти, както и с хилядите българи, които ни подкрепяха през четирите години на нашия мандат", увери още Радев. Президентът открито призна левицата за "нашето политическо семейство", към което принадлежат той и вицепрезидента.

"Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години от нашия мандат. Да, очаквам да бъдем отново заедно", беше категоричен Радев.

 

МИТ Е, ЧЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ 200 000 ГЛАСА ОТ ДПС 

 

Президентът Румен Радев не отговори на въпроса на Епицентър.бг : "Искал ли е среща с Ахмед Доган. Ако не - защо? Ако да - кога и защо?"  

- "Никога не съм се срещал с Доган, той е трудно достъпен", заяви Радев без да даде обяснение откъде знае, че "достъпът до Доган е труден".

Президентът обясни, че е "медиен мит" и "насаждани тези", че на втория тур на изборите през 2016 година е получил 200 000 гласа от ДПС.

"В изборите през 2016 година никога ДПС не са заявявали открита изборна подкрепа", заяви той и отхвърли изчисленията за пренесените към него гласове, с аргумента че това няма как да бъде потвърдено. Обоснова, че разликата между него и останалата на второ място Цецка Цачева на балотажа е 800 000 гласа. Преди втория тур на изборите през 2016 г. ДПС не призова публично симпатизантите си за кого да гласуват, след като издигнатият от движението кандидат Пламен Орешарски отпадна от надпреварата, събирайки около 253 000 гласа. Но ги призова да гласуват по съвест. В действителност структурите на ДПС работеха за избора на РадевСпоред направените от социолозите профили на избирателите около 90 на сто от гласувалите на първия тур за Орешарски на втория са пуснали бюлетини за Радев.

 

СЯНКАТА НА РАДЕВ ВЪРХУ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

 

"Този ранен анонс цели да даде на политическите субекти да се позиционират спрямо обявените приоритети и да помогне на избирателите да имат информиран избор за статуквото и алтернативата", заяви Румен Радев.

 

Според него обявяване на кампанията му толкова рано не е намеса в предстоящите парламентарни избори, защото това се случва два месеца преди вота.

 

"Това е честен подход, предстои ни плаване в бурни води и е важно да имае политическите субекти с ясни позиции", обясни той хода си точно сега да обяви кандидатурата си за втори мандат.

 

"Това е политически проект, който може да обедини много българи и политически организации, които застават зад нашите приоритети", поясни държавният глава.

 

В изявлението си, което нарече "Послание за нова България", и което вероятно ще бъде мотото на неговата кандидат-президентска кампания, Радев очерта широк кръг от теми, които смята за ключови за България. Като най-важни задачи посочи укрепването на държавността и решителни реформи. По-голямата част от посочените реформи обаче са в компетенциите на парламента и могат да бъдат направени от парламентарните партии.

ПАЗАРЛЪЦИ И ЗАДКУЛИСЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ 

 

"България се нуждае от мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да стигне до обичайните пазарлъци на партии.

Предвид възможната патова ситуация може да се стигне до правителство на задкулисието", обяви президентът по време на пресконференцията по повод четвъртата година от своя първи мандат.

И заяви, че очаква на 4 април да се случи Великден на българската демокрация.

 

Президентската институция е призвана да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, заяви още в началото на словото си президентът. И заяви, че "винаги е подкрепял политическата алтернатитива на задкулисния модел".

 

ВЛАСТТА Е КОРУМПИРАНА И РЕПРЕСИВНА

АКО НАВАЛНИ БЕШЕ БЪЛГАРИН, ЩЕШЕ Д РАЗСЛЕДВА ШКАФЧЕТО НА БОРИСОВ

 

Корумпирана и репресивна, несправедлива е властта, подчерта Радев.

Властта облагодетелства премиера и тесен кръг около него, заяви той.

 

Президентът призова за демонтаж на порочния управленски модел, за пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

 

Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на премиера Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева" - с тези думи президентът Румен Радев продължи започналата преди седмица медийна престрелка с премиера Бойко Борисов около публично заявените позиции за ареста на руския опозиционер Алексей Навални. Най-острият критик на президента  Путин, беше арестуван при завръщането си в страната след отравянето му през миналата година. В същия ден беше разпространен и негов филм "Дворецът на Путин", в който Навални показва схемата на "най-големия рушвет в света". На последвалите граждански протести в подкрепа на опозиционния лидер бяха бити и арестувани хиляди демонстранти.


В края на миналата седмица Борисов обвини Радев, че мълчи по темата, и дори иронично го посъветва, че "не е страшно" да заеме позиция и "няма да му се карат".

 

"Винаги съм бил против насилието, арестите на невинни граждани, независимо дали в София, в Москва или на друго място. Против съм използването на полицейски методи за потушаване на протести и задушаването на свободата на словото", заяви днес Румен Радев, подчертавайки, че позицията му за ареста на Навални е била известна още преди да се произнесе Бойко Борисов.

По думите му не е изненада, че Борисов заема "демократична позиция под крилото на евросъюза", където представлява България.

"Това е твърде удобно за премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън. И тук е голямата ирония, не - патология: ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Бойко Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева", заяви президентът, намеквайки за първия от изтеклите поредица записи, в който глас, силно наподобяващ този на премиера, заплашва "да изгори" журналиста и настоящ евродепутат малко след като тя разпространи твърдението, че е купил къща в Барселона за млада жена.

В своя защита държавният глава подчерта, че единствено полският президент Анджей Дуда е излязъл с официално изявление по ареста на Навални, и риторично попита дали това означа, че "президентите на европейските държави не са защитници на демокрацията".

След което отново атакува Борисов, настоявайки наред със защитата на Навални премиерът да отговори на други критично важни за обществото въпроси: "Например защо неглижира интеконекторите за газ със съседните държави десет години, а по спешност построи "Турски поток" през България, и кога ще видим реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, който загроби 3 млрд. лв. наши пари?"

 

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ - БАРИЕРА СРЕЩУ БЕЗЗАКОНИЕТО


"Измина година на драматични, бурни събития, които ускориха хода, в тази турбулентна година, президентската институция продължи да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, да работи и отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети в своите действия", каза президентът.

 

В щрихи към изминалата година Радев подчерта:


Снех доверието към правителството още в началото на миналата година. това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, заради организираното настъпление срещу гражданските свободи. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния кофорт, а подкрепи исканията на протестиращите.


"Изригналите протести, потвърдиха правотата на президентската инстутиция. Тя беше отново на висотата на общестевния интерес и подкрепи с присъствие и призиви за оставки към Народното събрание. Институцията ни бе стожерът, който не допусна исканията да бъдат удавени в разразиралата се пропагандна кампания на властта", припомни президентът.

По думите му, той настоял за навременни мерки за справяне с кризата от коронавируса, а на свиканата от него кръгла маса се е получил задълбочен анализ.

 

Президентската институция продължи да бъде бариера срещу лобизма, каза още президентът и напомни за ветата, които мнозинството в парламента отхвърли.

 

ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВНОСТТА

"Защитата на държавността беше водещ приоритет на работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на обществеността, ги потвърди. Наложеното вето на закона за извънредното положение намери отзвук и в чужбина. Твърдият курс в защита на конституционализма, разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той приключи още по-жалко, отколкота беше стартирал", изтъкна още Радев.

 

Радев се похвали с Националния стратегически документ, разработен от неговия Стратегически съвет, който по думите му "анализира проблемите и поставя жалоните на развитието" на страната. Напомни и за инициираните от него широки консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили по повод организацията и провеждането на избори в условията на пандемия.

 

Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника. Още от началото на кризата настоях за баланс между здравни, икономически и социални мерки. За навременна, достъпна и финансова помощ”, обясни президентът.

По думите му загърбването на важни предложения, липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение.

 

АПОТЕОЗ НА "ТРИ МОРЕТА"

 

Той обърна внимание на международната инициатива "Три морета", в която активно участва, домакинството на която България пое в началото на 2021 г. Целта на инициативата, изтъкна Радев, е с помощта на САЩ и Европейската комисия да се ускори развитието на региона на Източна Европа и да направи по-бързо икономическото сближаване със Западна Европа. "България, като най-изостаналата държава в ЕС, следва да се възползва от всяка една възможност", подчерта президентът.

 

По повод спора със Северна Македония Радев заяви, че само раздаването на български паспорти не е достатъчно като политика спрямо нашата съседка. И използва случая, за да похвалия своя заместник - вицепрезидента Илияна Йотова, че работи за изграждането на нов подход спрямо българските общности в чужбина. 

 

Написаната на коляно конституция претърпя пълен провал. Въпрос на време е кога ще внеса моя проект, каза той.

 

 

След обявеното от Радев намерение да се кандидатира, БСП запази мълчание, само две от парламентарно-представените партии направиха коментар.

В Кърджали председателят на парламента Цвета Караянчева коментира: „Тъй като тръгнаха слухове в пространството, че г-жа Йотова ще бъде номинирана от БСП за президент, мисля че той, по този начин иска да се застрахова и да получи подкрепата на БСП, като обяви тази ранна своя заявка за кандидатиране за президент”, заяви тя.

Караянчева отново отхвърли идеите на Радев за промени в Изборния кодекс.

„Има само месец и половина до настоящите избори. Такива големи промени се правят в продължение на година преди това, обсъждат се. Много от нещата, които бяха засегнати в консултациите при президента, са теми, които са работени в годините. Имаме ясна позиция и тези по тях. Не можем да предпочетем гласуването по пощата при положение, че има толкова много неизвестни”, смята председателят на Парламента.

Съпартиецът й и заместник-външен министър Георг Георгиев изрази изненада от заявката на Радев. „Смятах, че той ще признае дълбоките грешки, които допусна, изключителното разделение на нацията, което насади. И в крайна сметка ще каже, че няма да се кандидатира за нов мандат”, смята той.

Още в началото на януари от ДПС категорично заявиха, че предпочитат нов държавен глава. „Трябва да изберем истински обединител на нация, а не партиен говорител, опонент и опозиция. Просто разединител”, заяви тогава лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

В писмо до медиите Веселин Марешки попита какво е свършил Румен Радев през първия си мандат, за да иска отново доверие.

Мая Манолова обяви, че подкрепя кандидатурата на Румен Радев за нов мандат.снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP