Протестиращите се опитаха да нахлуят в Министерския съвет

19 Септември 2023 | 18:38
0 коментара
Общество
България
Протестиращите се опитаха да нахлуят в Министерския съвет

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се качи на трибуната на протестиращите пред сградата на министерски съвет, веднага след като приключи срещата му с министър-председателя акад. Николай Денков в Министерски съвет, и съобщи, че е поставил четири основни искания към властта.  

"Искаме постигнатите споразумения за натоварване на мините да бъдат описани с конкретни срокове по години и искаме да се подсигурят застрашените работни места в сектора", заяви Димитров.

Друго искане, поставено от него към премиера Денков, е отпуснатите средства за подпомагане на енергийния сектор реално да стигнат до  миньори и енергетици.

"Четвъртото ни искане е всички парламентарно представени партии да излязат поименно пред нас и да гарантират, че без значение кой ще  управлява следващите девет месеца, не правителството, а партиите да гарантират, че подписаните договорки ще бъдат изпълнени, защото се уморихме от бездействието на различни правителства", каза Димитров.

Протестът на земеделците: Колко тежки машини ще влязат в София в сряда

По негови думи властта има двуседмичен срок, за да изготви споразумението и да покани протестиращите на преговори. Димитров посочи 30 септември за краен срок. 

Малко преди това напрежението на протеста на енергетици и миньори ескалира. Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет и се стигна до сблъсък с органите на реда, предаде "Фокус".

"Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата", заявиха хората на площада.

ф
ф
ф
ф
Източник: БТА, Фокус 

Добавете Вашия коментар

TOP