Петков: Липсата на кворум днес рискува 2,6 млрд. лв. за България

22 Юни 2022 | 16:44
0 коментара
Политика
Петков: Липсата на кворум днес рискува 2,6 млрд. лв. за България

"Днес искам да отбележа нещо много важно за държавата. Както забелязахте, днес нямаше кворум в българския парламент. Това означава, че днес не беше приет Законът за управление на европейските средства. С този акт, ние днес рискувахме 2.6 млрд. лева, това са първите пари от Плана за възстановяване и развитие, които ще влязат в икономиката", това заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на редовното заседание на Министерски съвет. 

"Срокът е 30 юни. Днес всеки един депутат, който не присъстваше в Народното събрание, беше част от причината да имаме риск върху такава огромна сума за българската икономика", добави Петков. 

"Едновременно с това беше провален законът на висшето образование. Министърът на образованието днес ще разкаже, но реално заради днешната неспособност парламентът да вземе това решение, съвместното обучение между различните университети не може да се случи", категоричен е премиерът. 

"Едновременно с това, въпреки, че беше свален Никола Минчев и знаем как цяла България реагира на това безпринципно сваляне, новото мнозинство, което се очертава от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и останалите депутати от ИТН, не можаха да вземат и да направят дори предложение за председател на Народното събрание. Това ли са принципните ходове, които тези партии заемат. Как ще обяснят те на совите избиратели, че дори първия ден, в който можеха да направят нещо заедно, сложиха под риск над 2,5 млрд. лв, образованието беше спряно в неговия прогрес и дори не можаха да излъчат председател. Тази посока на нас като правителство трябва да ни ужасява", добави Петков. 

Добавете Вашия коментар

TOP