Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г.

27 Септември 2017 | 10:10
0 коментара
Общество

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г. Докладът бе подкрепен със 106 гласа за, 61 против и 22 въздържал се.

След вота Спас Панчев от БСП подчерта, че големият проблем на българската армия е недофинансирането.

„Българската армия не е добре мотивирана и личният състав не е добре подготвен. Заплатите са едни от най-ниските в администрацията ни“, заяви депутатът от БСП. Панчев допълни, че според него 20% е сериозна некомплектовка на армията ни. Припомняме, че Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г. отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2016 г.

През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН.

Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760. Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението с участието на 815 военнослужещи и 161 единици техника.

В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са се включили над 2700 военнослужещи. Основният извод от доклада е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това обаче продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника.

По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения. Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който вече достига 20% от щатния състав, въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав; недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

В доклада се предлагат конкретни действия в рамките на Бюджет 2018, насочени към стартирането на политики за решаване на най-сериозните проблеми на въоръжените сили, както и за планомерното изпълнение на целите от Програма 2020. Те са в съответствие с приоритетите от правителствената програма в сектор «Отбрана». /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP