Отново земетресение край Симитли

16 Септември 2023 | 11:31
3 коментара
Общество
Благоевград
Отново земетресение край Симитли

Земетресение от 3,2 по Рихтер е регистрирано край Симитли, съобщават от НИГГГ-БАН. 

Трусът е станал след 10:30 часа тази сутрин. Дълбочината му е 11 км. 

Миналата седмица, след поредното земетресение край Симитли, с магнитуд 4 по Рихтер, сеизмолозите призоваваха за спокойствие. Те определиха трусовете в района като нормално явление.

"Между всички събития, които са с по-умерен магнитуд - между 3,9 до 4 по Рихтер, има и множество с по-малък - по 2 до 2.5. И най-вероятно те ще продължават още поне седмица, възможно е и до месец. Няма място за притеснение", каза сеизмологът доцент Пламена Райкова пред NOVA.

Според нея трусовете не са нещо необичайно за този район.

За 5 дни бяха регистрирани над 50 земетресения с магнитуд 2. Най-силното беше с магнитуд 4 и беше усетено в района на Симитли, Благоевград и до Гоце Делчев. 

"На територията на България това е най-сеизмичната зона. Там и в исторически план са наблюдавани силни заметресения. В началото на ХХ век именно там е било регистрирано най-силното заметресение за континентална Европа - с магнитуд 7.8. Такъв тип поредици от трусове, които са с близък магнитуд и са в много малка област, каквато е тази в последните дни, сме наблюдавали също така и през 2006, 2008 и 2009 година в този район", обясни тогава сеизмологът.

Добавени коментари

отпреди два дни публикува:
16 Септември 2023 | 16:23
Проф. Ангел Гюров: "Едно нещо мога да кажа със сигурност - трусовете в Симитли приключиха". Тоя нищоправец сигурно взима 5-цифрена заплата, а работата му се състои в това да регистрира по две земетресения в България годишно.
Gost публикува:
16 Септември 2023 | 14:16
Тоя професУр е като СиГанката, която хвърля боП, много добре знае, : ЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ РАЗБЕРЕ, КОГА, КЪДЕ И КАКЪВ ЩЕ Е МАГНИТУТА НА СЛЕДВАЩОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ! Това са хора на държавна хранилка с ХИЛЯДИ левове заплата, а в действителност НИЩО не правят,А САМО КОНСТАТИРАТ, ВЕЧЕ КОХАТО ВСИЧКО Е МИНАЛО!
Георгиев публикува:
16 Септември 2023 | 11:40
Нали уж специалистът вчера каза, че повече земетресения няма да има? За кво им плащат на тия глупаци. Само да си седят в няква стаичка в София и да регистрират земетресенията.

Добавете Вашия коментар

TOP