ОДМВР-Кюстендил ще съдейства на гражданите, които не притежават валидни лични документи, за да упражнят правото си на глас в предстоящите избори

15 Май 2024 | 09:22
0 коментара
Общество
Кюстендил
ОДМВР-Кюстендил ще съдейства на гражданите, които не притежават валидни лични документи, за да упражнят правото си на глас в предстоящите избори

Звената БДС при ОДМВР – Кюстендил,  ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание на 09 юни 2024 г.

В седмицата преди 09 юни 2024 г., когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Създадена е  следната организация за работа: 

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 07 юни 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо: 

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР – Кюстендил,  РУ – Дупница, РУ – Бобов дол, РУ – Рила,  за дните от 04 юни до 08 юни 2024 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 09 юни 2024 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта в  звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Кюстендил, и районните управления в областта, както следва:

-       Център за административно обслужване в ОДМВР – Кюстендил, гр. Кюстендил, ул. „Цар Освободител“ №12;

-       Районно управление  Дупница, гр. Дупница, ул. „Бисеров“  2;

-       Районно управление  Бобов дол, гр. Бобов дол, ул. „Васил Коларов“ № 9;

-       Районно управление  Рила, гр. Рила, ул. „Юри Гагарин“ № 2 

при следното работно време:

- всеки делничен ден - от 08:30 ч. до 17:30 ч. без прекъсване;

- на 09.06.2024 г. - от 08:30 ч. до 19:00 ч.;

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и  ОДМВР,  независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 09 ЮНИ 2024 Г.

Добавете Вашия коментар

TOP