Няма пари за Кресненското дефиле

08 Август 2022 | 10:12
0 коментара
Бизнес
Няма пари за Кресненското дефиле

Бившият екологичен министър Борислав Сандов се оправда за Кресненското дефиле.

"Спирането на строежа на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле бе единственото възможно, защото процедурата така или иначе щеше да спре през октомври. Фактите са, че в момента няма пари в АПИ и европейската програма за транспорт. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да започнем защото няма пари, те са пренасочени", разкри Сандов.

Европейската комисия е била категорична, че за изграждането на подобна отсечка трябва да има оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) в нейната пълнота. Това включва и оценка за съвместимост „Натура 2000“, защото Кресненското дефиле е едно от най-богатите на биоразнообразие места в България.

Борислав Сандов заяви, че през цялото време се е опитвал да убеди регионалното министерство, че това е единственото решение. Отговори и на критиките на пътните експерти: „Проблемът с пътищата и безопасността в България е огромен, а накрая се оказа, че са виновни еколозите“.

„6 месеца убеждаваме АПИ, че те трябва да направят пътната безопасност в Кресненското дефиле. Те 10 години не го правиха и до средата на тази година не поставиха червена линия, не поставиха знаци, не сложиха ограничение на скоростта Нито съм виновен аз за катастрофите на „Струма“, нито за тази на пътя Русе – Варна“, заяви Сандов в ефира на Нова. Според него за изграждането на магистралата вече бил избран изпълнител, макар да няма завършена екологична оценка, а бившият регионален министър Гроздан Караджов е трябвало да възложи изработване на план за алтернативни трасета, откъдето да мине „Струма“.

„Караджов отказа – той искаше просто да се подпише договор с избрания изпълнител „Главболгарстрой“. ЕК каза – ако вие искате да построите тази магистрала, не може да предрешавате откъде да минава трасето, без да сте направили цялата процедура. И независимо дали финансирането ще е европейско или българско, ако вие нарушите екологичното законодателство, ще ви стартираме наказателна процедура“.

Добавете Вашия коментар

TOP